O BOSANSKOM IDENTITETU I SUVERENITETU

O knjizi „Bosanski edentitet i suverenitet“ prof. dr. Omera Ibrahimagića govorilo se danas u Zvorniku.


Knjiga za koju akademik Ferid Muhić kaže: „Ova intelektualna afirmacija kulturnog i političkog identiteta i državnog suvereniteta Bosne, iz pera akademika Omera Ibrahimagića, jeste nezaobilazna , dragocjena studija, nužna i kao kompedijza  ekspertima, i kao univerzitetski priručnik, i kao uputstvo  za samorazumjevanje svim građanima Bosne i Hercegovine i onima koji je hoće upoznati autentični i iz prve ruke!“ predstavljena je iz besjeda promotora.





alt

Mustafa Muharemović je govorio o važnosti ove knjige za samorazumijevanje našega porijekla i vrijednosti koje nas obilježavaju. Prof. Dr. Edhem Muftić između ostalog je kazao kako ovom knjigom kao životnim djelom, prof. Ibrahimagić može imati mirnu savjest pred svojom domovinom. Takođe je kazao da je autor zabrinuti optimista koji u knjzi  analizira, dijgnosticira probleme i nudi rješenja.

alt

Autor ove nadasve važne knjige za političku, pravnu i društvenu historiju Bosne i Hercegvoine u svom obraćanju je izrazio zadovoljstvo boravkom u Zvorniku za koje ga vežu uspomene iz  studentskih dana. Govoreći o Bošnjacima kao političkom narodu, koji je stekao međunarodni legitimitet  Dejtonskim ugovorom, i time pravo na državu. Međutim, svjedoci smo neprimjenjivanja Ustava Bosne i Hercegovine od strane političara koji to ne žele.

U prepunoj Sali Medežlisa Islamske zajednice Zvornik sa pažnjom se pratila promocija ove knjige.

alt

Zvornik, 16. novembar 2012.


Od istog autora