Danas je u Liplju u 11:30, kod objekta koji je služio kao agresorski  logor za civile u maju 1992., kratkim prisjećanjem na ove dane stradanja i borbe, te polaganjem bijelih ljiljana na spomen obilježje ubijenim civilima, započelo obilježavanje 21. godišnjice oslobađanja ovoga logora, koji je oslobođen 2. juna 1992, a manifestacija sjećanja na taj dan se tradicionalno, već deset godina, radi zajedničkog džuma namaza za sve okolne džemate, održava petkom koji je najbliži ovome datumu.alt

Dan 25. maja 1992., ostao je duboko i bolno urezan u pamćenje mirnog i radinog naroda Liplja, Hasića, Samara, Sultanovića, Jošanice, Bećirovića, kao i cijelog ovoga kraja. Na taj dansrpske paravojne formacije izvršile su raciju u cijeloj dolini joševačke rijeke i preko 400 civila,  medu kojim su, većinom, bile žene i djeca, zatočili u ovu kuću i objekat osnovne škole u Liplju. Uslijedilo je devet dana užasa i zločina, devet dana vladavine elementarnog ljudskoga zla, koje može proizvesti samo odgoj koji je mit pretpostavio vjeri, zvjerske porive razumu, bezumnu mržnju mirnom i plodnom suživotu. Devet dana oni koji su se odrekli svake ljudskosti, pa i slova hrišćanske vjere na koju su se krivo pozivali, vršili su sistematska silovanja, mučenja i ubistva zatočenih Bošnjakinja i Bošnjaka. Među njima je bio i veliki broj onih koje su Bošnjaci ovoga kraja dobro poznavali kao komšije iz susjednih mjesta Jeremića, Jasikovaca, Srpskoga Snagova...i čija imena danas dobro pamtimo, mada niko od njih još nije procesuiran za ove zločine pred nadležnim sudovima.

alt

Logor u Liplju i saznanje o onome šta se u njemu dešava bio je, tih posljednjih dana maja 1992., velika bol i za narod koji je boravio u okruženju, na području neokupirane Jošanice i u zbjegovima na obroncima Velje Glave. Želja da se pruži pomoć zatočenom narodu bila je velika, mogućnost da se to uradi, s obzirom na omjer snaga i vojnu silu koju su zločinci posjedovali, bila je mala. Hrabrost i odličnost nevelikog broja ljudi, prema svjedočenjima učesnika, njih oko 70ak, od kojih neki nisu imali nikakvo oružje ispisala je, dana 2. juna, u zoru, jednu od najsvjetlijih stranica čuda bosanskog otpora. Strava logora u Liplju prekinuta je rizičnom, ali uspješnom oslobodilačkom akcijom, i logor u Liplju je postao, tako, prvi i jedini oslobođeni logor u BiH. Zato ovaj dan i jeste Dan sjećanja i zahvalnosti. Dan sjećanja na stradanje i žrtve bezumnog zločina, i dan zahvalnosti onima čija je hrabrost učinila da se zločin ne dovrši. Među onima čije se ime danas sa poštovanjem i zahvalnošću najčešće spominje su imena heroja ovoga kraja rahmetli Bešira Dautovića i rahmetli Razima Smajlovića Zenge. 

alt

Program je nastavljen učenjem šehidskog tevhida u Domu kulture u Liplju, a nakon džuma namaza prisutnima sa prigodnim recitalom obratio književnik Gradimir Gojer. Nakon toga je upriličena promocija knjige ''U njedrima Udrča'' , ratni dnevnik Azira Šabića. U 15:00h na sportskom terenu O.Š. ''Liplje'' otvoren je 2. memorijalni turnir ''Razim Smajlović Zenga'', a učešće na turniru je uzelo ukupno 22 malonogometne ekipe sa područje općine Zvornik, kao i nekih susjednih općina. 

alt

Osman Halilović

 


Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062