Mladi tuzlanski glumci Irfan Kasumović i Šaban Mujkanović sa Akademije dramskih umjetnosti su u povodu “Kaimijinih dana” pripremili i premijerno izveli pozorišnu predstavu “San ili java” Predstava je urađena po tekstovima o Hasanu Kaimiji, narodnim predanjima i njegovoj poeziji.

Do sada je lik i djelo Hasana Kaimiji valorizovano u naučnim radovima, okruglim stolovima i književnim radovima. Autoru ovog teksta nije poznato da je javnosti do sada ovaj lik približen u ovoj formi. Tako je u okviru manifestacije “Kaimijini dani” po prvi put put Hasan Kaimija prikazan kroz ovaj vid umjetničkog izraza.

Koja je simbolika u naslovu pozorišne predstave koja je prikazana trećeg dana „Kaimijinh dana“ u subotu uveče u zvorničkoj kino sali „Drina“. Lik Hasana Kaimije glumi Irfan Kasumović, a Tala Ličkog,  Šaban Mujkanović.

Povratak Kaimije je legenda koja stalno kruži među Bošnjacima Podrinja. Hasan kaimija je tu bio u predstavi, ali i duhom kroz manifestaciju „Kaimijini dani“. Puna sala je pljeskom nagradila glumce ove predstave, a posebno folklornu sekciju BZK Preporod-a Zvornik, koji su nastupili u toku predstave.

 

 

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062