Glavna nagrada "Hasan Kaimija" za najbolje dijelo objavljeno u 2006. godini, iz oblasti književnosti i znanosti, a koje prvenstveno, uz najviše književno estetske, odnosno znanstvene standarde, afirmira duhovne i humanističke vrijednosti, pripala je Isnamu Taljiću za dijelo "Tajna knjiga Endelusa".

Žiri u sastavu Mr Nijaz Alispahić (predsjednik), Mr Sead Seljubac i književnik Hadžem Hajdarević jednoglasno je donio odluku da se nagrada Hasan Kaimija za najuspješnije djelo objavljeno u prošloj godini dodijeli književniku Isnamu Taljiću za roman Tajna knjiga Endeluza.

OBRAZLOŽENJE:

Roman Isnama Taljića Tajna knjiga Endeluza po svim poetičkim i knjževnoestetskim odlikama zasigurno je najsnažniji kreativni domet u ukupnom knjževnom angažmanu ovog pisca, i jedan od najuspješniji romana suvremene bosanskohercegovačke i bošnjačke pripovjedne umjetnosti. Kao i u dosadašnjim pripovjedačkim prozama i knjigama (Srebrenica, Kuća na Drini, Put iz Mekke, i drugim), i u romanu Tajna knjiga Endeluza došla je do potpunog izražaja samosvojna i prepoznatljiva poetika Taljićevog pripovjedanja, koja baštini duhovnokulturne, književnoestetske, bosanske i bošnjačke vrijednosti u prošlosti i sadašnjosti.

Tajna knjiga Endeluza ustvari je roman o Bosni, ili, roman i o Bosni. Tu tajnu razotkriva nam Taljić znalački i pouzdano, čime i nama i Svijetu odašilje poruku i opomenu: da onaj davni i tragični Endeluz i Bosnu spaja mnogo više zajedničkog, nego što ih razdvaja vremenska distanca od nekih pet stotina godina. Jer, i s nekadašnjim Endeluzom i sadašnjom Bosnom događa se apsurdna i tragična anticivilizacijska priča.

Zvornik, jun 2007.                                                                                                Žiri:
                                                                                                                                Nijaz ALISAPHIĆ
                                                                                                                                Sead SELJUBAC
                                                                                                                                Hadžem HAJDAREVIĆ

 

U nastavku pogledajte biografiju dobitnika Glavne nagrade Hasan Kaimija:

Isnam Taljić, rođen je 1954. godine u Vlasenici, gdje je živio do oružane agresije 1992. godine i radio kao novinar urednik u dnevnim novinama „Oslobođenje“ (Sarajevo), a potom u magazinu „Ljiljan“ (Sarajevo).

Zastupljen je u više izbora bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti na stranim jezicima. Uvršten je u izbor 25 savremnenih svjetskih proznih pisaca Kuala Lumpur International Literary Festivala, 2004. (u konkurenciji 113 književnika iz 87 zemalja sa svih kontinenata).

Više puta je nagrađivan u novinarstvu: tri puta godišnjom nagradom lista «Oslobođenje», nagradom za reportažu povodom 200. broja lista «Ljiljan», godišnjom nagradom Društva novinara Bosne i Hercegovine, 1986., prvom nagradom «Slobodnog reportera» iz Doboja, 1991., za reportažu «El-Asr – Zakletva vremenom», nagradom za reportažu povodom 200. broja magazina «Ljiljan».

Najnagrađivaniji je naš književnik na natječajima za kratku priču i pripovijetku. Između ostalih, tri puta je dobio prvu nagradu za pripovijetku «Zijo Dizdarević», prve nagrade «Zadrugara», «Prosvjetnog lista» i «Lovačkog lista» (Sarajevo), Matice iseljenika Bosne i Hercegovine, «Fronta slobode» (Tuzla), «Arene» (Zagreb), nagradom za pripovijetku na velikom natječaju Visokog saudijskog komiteta za pomoć Bosni i Hercegovini, 1995., nagradom za kratku priču Društva novinara Bosne i Hercegovine, 2000., književnom nagradom „Srebrenica“ (New York, 2007.), nagradom „Hasan Kaimija“ (Kula-Grad/Zvornik, 2007.).

Dosad je nastupio više od stotinu puta na svojim književnim večerima po Bosni i Hercegovini, u Švedskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Norveškoj, Austriji, Švicarskoj. Prije rata su mu izvođene dvije monodrame, a poslije rata dvije radiodrame.  Kao urednik, recenzent, redaktor ili lektor, sarađivao na objavljivanju 186 knjiga. Objavio je više od 400 književnih prikaza i osvrta.

Koautor je prvog Bosansko-švedskog, odnosno švedsko-bosanskog rječnika, objavljenog u Stockholmu 1995. Pripovijetke i romani su mu prevođeni ili se prevode na engleski, slovenski, mađarski, švedski, češki, arapski, turski, albanski i perzijski.

U okupiranoj rodnoj Vlasenici su mu, 1992. godine, u rukopisu unišene i tri dovršene knjige (roman, knjiga priča i knjiga reportaža) i više započetih ili dovršenih rukopisa.

Objavljene knjige:
«Progonjenik i bogorodica», roman, Sarajevo, 1984.,
«Noć bez zore», pripovijetke, Tuzla, 1985.,
«Čovjek koji popravlja vrijeme», reportaže, Vlasenica, 1985.,
«Sezonac, roman, Sarajevo, 1988.,
«Drvored srebrenih nevjesta», pripovijetke, Sarajevo, 1989.,
«Množina crvenih snovanja», roman, Banja Luka, 1989.,
«Nema nama života bez Bosne», pripovijetke, Ljubljana, 1993.,
«Tigar», kratki roman o ratu protiv Bosne, Ljubljana, 1994.,
«Muhadžiri», pripovijetke, Ljubljana, 1994.,
«Roman o Srebrenici», roman, Bihać, 1998.,
«Put iz Mekke», roman, Sarajevo, 2001.,
«Roman o Srebrenici», roman, drugo izdanje, Sarajevo, 2002.,
«Kuća na Drini», roman/pripovijetke, Sarajevo, 2003.,
«Prusac i Ajvatovica, historiografska pripovijest, Sarajevo, 2003. (zajedno sa Elidom Taljić),
«Vjetrometina», roman, Sarajevo, 2004.,
«The story of Srebrenica», Kuala Lumpur – Malezija, 2004. (prijevod «Romana o Srebrenici» na engleski jezik),
«Roman o Srebrenici», roman, treće izdanje, Srebrenica, 2005.,
«Roman o Srebrenici», roman, četvrto izdanje, Sarajevo, 2005.,
«Roman o Srebrenici», roman, Ljubljana – Slovenija, 2005. (prijevod na slovenski jezik),
«Najveće priče», pripovijetke, Sarajevo, 2005.,
«The story of Srebrenica (A novel about the war in Bosnia), Kairo – Egipat, 2006. (prijevod «Romana o Srebrenici» na engleski jezik),
«Tajna knjiga Endelusa», Sarajevo, 2006.,
«Najveće priče», pripovijetke, Sarajevo, 2006.,
«Tajna knjiga Endelusa», Sarajevo, 2006.,
«Putovanje s oblakom», ilustrirane priče za djecu, Sarajevo, 2007.
«Roman o Srebrenici» preveden je i na turski, a prevodi se na švedski i arapski jezik.
«Tajna knjiga Endelusa» deveti je njegov roman, a u pripremi za štampu je i deseti: «Brdo svjetlosti», te peto izdanje na bosanskom jeziku «Romana o Srebrenici» i prijevod ovoga romana na arapski jezik.

Isnam Taljić živi u Sarajevu kao književnik slobodni umjetnik.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062