Proljeće 1992. godine je bilo teško za Bošnjake opštine Zvornik. U gradu i okolnim selima su vojnici JNA i srpski teritorijalci pobili i odveli u logore nekoliko hiljada Bošnjaka. Mnogi od ovih odvedenih je pronađeno u masovnim grobnicama: Ramin Grob, Kazambašča, Crni Vrh...

 Sjećajući se na ove teške dane u organizaciji Udruženja porodica nestalih i zarobljenih lica opštine Zvornik, organizovano je prisjećanje na  ove teške i tragične dane.

Obilježavanje je započelo u ponedjeljak 21. maja u Grbavcima učenjem tevhida u mjesnoj džamiji. U Drinjači je 26, maja proučen tevhid i poklonjena hatma ubijenim i nestalim iz ove mjesne zajednice. Džamija u obnovi ispred koje je izgrađeno spomen obilježje je bilo mjesto sakupljanja preživjelih drinjačana i džematlija iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine.
Sutradan je obilježeno stradanje stanovnika Jusića ispred mekteba i spomen obilježja na kojem su ispisana imena ubijenih, među kojima je i žena rođena 1901. godine.

U prvim danima juna, bilo je stradanje Bošnjaka iz Klise, Đulića i okolnih sela, te oslobađanje logora u Liplju.

U petak 1. juna je u džamiji u Klisi proučen tevhid, a hutbu je održao Husein ef. Kavazović, Tuzlanski muftija. Nakon toga je upriličena posjeta šehidskom mezarju u ovom naselju. Nakon toga su članovi porodica nestalih i drugi građani posjetili Liplje. U zgradi mjesne zajednice je prikazan dokumentarni film Refika Hodžića o stradanju Bošnjaka Podrinja i traganju za istinom o tome. Nakon filma je proučen tevhid šehidima. Potom su porodice posjetile spomen obilježje u ovoj mjesnoj zajednici.

U subotu 2. juna je bila posjeta mezarju u Gornjoj Kalesiji gdje je ukupano preko 500 do sada eshumiranih Bošnjaka Zvornika iz masovnih grobnica širom Podrinja. Skup je započeo učenjem Ja-sina. Nakon toga je postavljen kamen temeljac za budući memorijalni centar. Kamen temeljac je postavio načelnik općine Kalesija. Skupu su prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave traćenjem nestalih i prikupljanjem podataka o zločinima na području bivše Jugoslavije.

Petnaest godina je prošlo, mnoge grobnice su otkrivene, identifikovana tijela iz njih, nikla brojna šehidska mezarja u Podrinju, ali još hiljade porodica očekuju haber da su njihovi najdraži konačno pronađeni, a njihove kosti smirene na nekom od šehitluka.

Koliko će proći još godišnjica dok se to ne desi?

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062