28.5.2007. godine u Muftijstvu tuzlanskom je održana prva press konferencija u povodu ovogodišnjih Kaimijinih dana.

Na konferenciji su govorili muftija Husein ef. Kavazović, predsjednik Organizacionog odbora i Mustafa Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora manifestacije Kaimijini dani. Na konferenciji je najavljena ovogodišnja manifestacija i njen sadržaj. Muftija Husein ef. Kavazović je objavio odluku Organizacionog odbora da se ovogodišnja povelja za životno djelo dodjeljuje Hifziji ef. Suljkiću i obrazložio razloge ove odluke. Takođe je najavio i dodjele ostalih nagrada Hasan Kaimija za 2007. godinu.

Mustafa Muharemović je novinarima prezentirao program ovogodišnje Manifestacije i učesnike u istoj.

 

Obrazloženje za dodjelu Nagrade za životno djelo Hasan Kaimija za 2007. godinu, posthumno Hifziji Suljkiću

Organizacioni odbor kulturno-vjerske manifestacije Kaimijini dani 2007. jednoglasno je donio odluku da ovogodišnju povelju za životno djelo Hasan Kaimija posthumno dodijeli rahmetli Hifziji Suljkiću, imamu i spisatelju iz Zvornika.

Hifzija Suljkić, rođen je u Džebarima kod Živinica, a skoro cijeli radni vijek je proveo u Zvorniku. Pune četiri decenije pored imamskog poziva bavio se spisateljskim radom, ostavivši iza sebe nekoliko stotina tekstova, u formi knjige ili objavljenih u novinama, časopisima i godišnjacima.

Publikaciju Božje jedinstvo u Kur'anu Suljkić je u privatnoj nakladi i uz pomoć prijatelja Asima Hadžića, štampao u Loznici 1974. godine. Kasidei Burdu je štampao godinu ranije u Sarajevu, kao i Vaz libijskog muftije. Zamoren zatvorom, stalnim prijetnjama i policijskim isljeđivanjima, teškim životom i materijalnim (ne) mogućnostima, Suljkić je na novu knjigu čekao punih dvadeset i dvije godine. U Tuzli mu je 1996. godine, ponovno u privatnoj nakladi štampana knjiga Poslovice, koja je objedinila ranije objavljivana zrnca narodne mudrosti i misli velikih ljudi. Samo nekoliko mjeseci poslije Suljkićeve smrti, u ljeto 2003. godine u izdavačkoj kući R&S iz Tuzle, štampana je pod naslovom Islam u bošnjačkoj narodnoj poeziji, posljednja objavljena knjiga, koja je bila pripremana nekoliko godina, a sadržavala je također neke ranije objavljene i djelomično reducirane tekstove vezane za narodnu poeziju.

U tekstovima koji su plasirani u desetak listova, časopisa i godišnjaka vidan je pokušaj Suljkića da regiju Sjeveroistočne Bosne stavi u središte svoje pažnje i interesovanja, nerijetko se baveći prostorima izvan nje (Bečkerek-Zrenjanin, Užice, Unđurovina-Mađarska, itd.), ali uvijek održavajući nit lokalnog interesovanja i neupitnu vezu sa sudbinom prostora ili naroda koji živi u Sjeveroistočnoj Bosni. Na fonu ovoga interesovanja Suljkić razvija čitavu lepezu tekstova o ličnostima koje su drugi zaboravljali, izostavljali ili ih nisu primjećivali. Kao vjerski radnik on je smatrao da upravo treba podcrtati ulogu i značaj imama, mualimma, vakifa itd, koji su dali svoj doprinos razvoju društva, sredina u kojima su živjeli, ali prvenstveno očuvanju vjere i tradicije.

Ovaj segment spisateljskog rada zauzima veoma značajno mjesto, izdvajanjem iz određenog vremena individualaca koji su ostavljali pečat u vremenu. Sistematičnost i metodičnost Suljkićevog pristupa odabiru mehruma o kojima će pisati nije imala dnevno-političku svrhu niti pozadinu. Ličnosti su odabirane pažljivo, njihovo djelo temeljito istraživano, a izuzev ovih napisa ispostavilo se da o tim ličnostima nigdje više nikada ništa nije zapisano, odnosno sačuvano. Slično je i sa brojnim toponimima, dovištima, objektima islamske kulture, predajama...

Ako se u obzir uzme činjenica da je segment „novinskih“ tekstova bio prožet bilježenjem bosanskohercegovačke baštine, tradicije i historije, onda se mora konstatirati da je Suljkićevo djelo neprocjenjiv doprinos kulturi, tradiciji i historiji ne samo Sjeveroistočne Bosne, već i općenito bošnjačkog naroda i prošlosti Bosne i Hercegovine.

Medžlis Islamske zajednice Zvornik i Bosanska medijska grupa iz Tuzle, u povodu dodjele povelje za životno djelo Hasan Kaimija, ove godine su pripremili ediciju Hifzija Suljkić, Sabrani tekstovi u tri knjige, koja sadržava najveći broj objavljenih tekstova merhuma. Na ovaj način Bošnjaci Zvornika pokušavaju vratiti dug svom imamu, spisatelju, prosvjetitelju i prijatelju za bogatstvo koje nam je ostavio.

U Tuzli, maj 2007.

Organizacioni odbor
Peti Kaimijini dani

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062