U prepunoj sali SO Zvornik na petnaestogodišnjicu od napada na Zvornik, održan je skup pod nazivom Dan sjećanja na žrtve rata 1992 - 95.

Raferat je podnio Izet Mehinagić, i predložio Deklaraciju SO Zvornik o proglašenju 8. aprila za Dan sjećanja na žrtve rata 1992-95. Po završetku skupa, počelo je potpisivanje za usvajanje ove deklaracije. Potpisivanje Deklaracije će biti u prostorijama Preporoda u narednom periodu. Nakon toga će Deklaracija biti ponuđena odbornicima SO Zvornik.

U narednom tekstu možete pogledati tekst deklaracije:

 

Povodom 15. godišnjice tragičnih događaja u Zvorniku, a zatim i šire u Bosni i Hercegovini u proljeće 1992.godine, Skupština opštine Zvornik, na prijedlog parlamentarnih političkih stranaka, donosi

D E K L A R A C I J U

Navršava se petanest godina od tragičnih događaja u Zvorniku i šire na području Bosne i Hercegovine. Ti događaji su zaustavili snažan rast naše zemlje, osiromašili društvo i narode, a zavili u crno mnoge  porodice naših sugrađana, hiljade otjerali u tuđinu i progonstvo. Sa pažnjom i pijetetom se sjećamo svih žrtava rata i saučestvujemo sa svima u boli i tuzi zbog gubitka članova porodice, prijatelja, komšija i poznanika. Ta tragična događanja, sa dalekosežnim teškim posljedicama po naše živote i perspektivu brojnih generacija,  se ne smiju nikada zaboraviti niti ponoviti.

Polazeći od Mirovnog sporazuma, Zakona o amnestiji i Deklaracije naših vjerskih velikodostojnika, mi smo spremni da praštamo učinjenu nepravdu i pozivamo na taj čin sve naše građane i narode.

Mi ćemo, u granicama moći i ovlašćenja Skupštine opštine, pomagati svim žrtvama rata bez diskriminacije po nacionalnoj ili političkoj osnovi.

Mi, odbornici Skupštine opštine Zvornik, iskazujemo svoju nepomućenu pripadnost Zvorniku, Republici Srpskoj i državi Bosni i Hercegovini. Mi potvrdujemo našu spremnost da poštujemo i provodimo  Ustav Bosne i Hercegovine, Ustav Republike Srpske i zakone koji garantuju slobodu, političku, kulturnu i sve druge vidove ravnopravnosti naroda i građana koji žive na ovom prostoru. Učestvujući u vlasti, mi ćemo podsticati i nastojati ostvariti vladavinu zakona, ljudskih prava i sloboda a posebno ličnu i imovinsku sigurnost, slobodu kretanja i političkog djelovanja, vjerske slobode i nacionalnu ravnopravnost.

Zalagaćemo se za reafirmaciju vjekovne tradicije Zvornika, otvorenog grada za sve ljude koji su u njemu rođeni, živjeli, koji ga vole i žele da u njemu žive. Dosljedno ćemo sprovoditi imovinske zakone i pomagati one koji žele da stvore vlastiti dom. Svim zakonitim i civilizacijskim sredstvima ćemo se zalagati za restauraciju duhovnih i kulturnih obilježja i vrijednosti ovog kraja, s ciljem da se obnovi i unaprijedi stanje kakvo je bilo prije  tragičnih događaja 1992.godine. Sve svoje ljudske, duhovne, stručne i materijalne potencijale uključićemo u obnovu privrednog i društvenog života, te ponovnu afirmaciju Zvornika kao jednog od najprosperitetnijih gradova i opština u Bosni i Hercegovini.

Zalagaćemo se za razvijanje najšire privredne, kulturne i političke saradnje sa susjednim opštinama i regijama kao i sa susjednim državama a posebno sa Srbijom. Naša vizija je prosperitet, ljudska prava i slobode u  ujedinjenoj Evropi čiji smo neizostavni dio.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062