U okviru obilježavanja Dana džamija imami Medžlisa Islamske zajednice Tuzla su posjetili Medžlis islamske zajednice Zvornik. Predsjednik Medžlisa Hasan ef. Spahić i glavni imam mr. Amir ef. Karić sa imamima su bili gosti imama našeg medžlisa u četvrtak 14. maja 2009. godine.

U okviru posjete su boravili u sjedištu Medžlisa (Islamskom centru). Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafa ef. Muharemović i Glavni imam Nurija ef. Čikarić su ih upoznali sa džematima, aktivnostima i obnovi porušenih vjerskih objekata.  Upriličena je i prezentacija urađenog. Rukovodstvo Tuzlanskog medžlisa je uručilo hediju svojim domaćinima.

Nakon toga su imami obišli objekat Islamskog centra i upoznali se sa prostorom i njegovom namjenom. Zajedno sa imamima Medžlisa Zvornik su potom posjetili temelje džamije Zamlaz i lokaciju džamija do 1992. kada je srušena, a na njenima temeljima sagrađena stanbena zgrada. Potom su se upoznali sa lokacijom gdje je nakada bila džamija Namahđah, koja srušena 1978. godine.

Veliko zanimanje su gosti iskazali za obnovu centralne džamije Rijeka. Posjetili su gradilište, uvjerili se u tok obnove i dobili historijske podatke i informacije o toku obnove. Zadržali se u razgledanju i razgovarali sa domaćinima i majstorima na džamiji.

Nakon toga su imami oba medžlisa posjetili Kula Grad, Kuljansku džamiju, turbe Hasana Kaimije i  tvrđavu. Zadržali se u razgledanju tvrđave i uživali u vidiku sa Kula Grada.

Podne-namaz su klanjali u džamiji Begsuja. Nakon podne su posjetili Divič. Boravili na džamiskom placu gdje je donedavno bila pravoslavna crkva. Nakon zajedničkog ručka malađi imami su odigrali utakmicu, a ostali uživali u ambijentu jezera i vožnji čamcem.

Po završetku posjete svi su izrazili zadovoljstvo današnjim druženjem i dogovorili se da se saradnja i druženje nastavi u narednom periodu.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062