U Zvorniku su počeli sedmi dani Hasana Kaimije. Na pres konferenciji u zgradi Medžlisa Islamske zajednice Zvornike su saopšteni rezultati nagranih konkursa za ovogodišnju nagradu „Hasan Kaimija“.

Za najbolju objavljenu knjigu u 2008. godini prijavljenu na kokurs Organizacionog odbora, a odlukom žirija izabrana je knjiga „Prokrustova večernja škola“ autora Vedada Spahića. Ovo je saopštio član žirija književnik Hadžem Hajdarević. Zatim je pročitao obrazloženje:

Na ovogodišnji Konkurs za Nagradu Hasana Kaimije pristiglo je 14 (četrnaest) književnih i drugih, znanstvenoistraživačkih djela. Među njima su se svojom punijom književnostvaralačkom ili znanstvenoistraživačkom ostvarenošću izdvojila slijedeća djela:

 1. Enes Karić: „Crni tulipan“ (putopisna proza). U pitanju je djelo koje na jedan potpuno nov, misaono i stilskojezički raskošan način osvjetljava muslimanski hodočasnički put u sveta mjesta islama, gdje se autor pokazao kao darovit putopisac i vrstan mislilac.
 2. Zilhad Ključanin: „Švedsko srce moje majke“ (roman). U ovom romanu je, vještim modernim pripovijednim postupkom, ispričana jedno novo nastajanje bošnjačke i, ukupne, bosanskohercegovačke povijesti vezano za odnos između zavičaja i trenutnoga životnog staništa. U pitanju je djelo izuzetnog kvaliteta i književnostvaralačke ostvarenosti.
 3. Mirsad Sinanović: „Roman o Ajvazu“ (roman). U ovom je romanu, slijedom historiografskih dokumenata i neposredne romanesknostvaralačke imaginacije osvijetljeno vrijeme jednoga živog hodočasničkog predanja vezanog za Akhisar, Bijeli Grad, za Prusac.
 4. Knjigom Prokrustova večernja škola književnik i profesor književnosti Vedad Spahić potrudio se osvijetliti mnoge stranice bogatoga bosanskohercegovačkog književnog naslijeđa, te ukazati na mnoge važne pojave, stilske postupke i neposredna književna ostvarenja.
 5. Amir Talić: „Vraća se kući bosanski kralj“ (poezija). Pjesnik Talić se već potvrdio kao jedan od najzanimljivijih predstavnika savremenoga bh. pjesništva. I u ovom pjesničkom djelu demonstrirano je snažno umijeće poetiziranja zamagljenih stranica bosanske povijesti i njihovog dovođenja u aktualni društvenopsihološki kontekst.

Uvažavajući sva navedena djela i njihove književnostvaralačke ostvarenosti, žiri za Nagradu Hasana Kaimije, u sastavu: Nijaz Alispahić (predsjednik Žirija), Hadžem Hajdarević (član) i Sead Seljubac (član), odlučio je da Nagrada Hasana Kaimije za 2009. godinu pripadne Vedadu Spahiću za njegovu knjigu književnoteorijskih i književnokritičkih ogleda „Prokrustova književna škola“.

Obrazloženje za Nagradu:

Vedad Spahić (1965.), profesor književnosti na Filozofskom fakultetu Tuzlanskoga univerziteta, pripada mlađoj generaciji istraživača bosanskohercegovačkoga književnog i, općenito, bosanskohercegovačkoga kulutrnog naslijeđa koji, već dugi niz godina, krajnje strpljivo, znanstveno odgovorno, ideološki neuvjetovano, sasvim otvoreno, uz to spisateljski snažno i uvjerljivo, govori/predaje/piše o pojedinim segmentima našega bogatog i razuđenog književnog naslijeđa. Rijetki su književnoteorijski istraživači i historičari književnosti koji određeno djelo posmatraju i u njegovoj kontekstualnosti i u njegovoj samosvojnosti. Posmatraju ga, dakle, u punom njegovu totalitetu i ostvarenosti. Ovakve knjige, kakva je Spahićeva „Prokrustova večernja škola“, gdje autor propituje i književna djela starijih generacija i neposrednih svojih savremenika, pojavljuju je nažalost vrlo rijetko, u pet ili više godina, a bez njih bi i ona starija i ova sadašnja književna produkcija ostala bez odgovarajuće, autoritativne književnokritičke valorizacije. Spahić je, iz eseja u esej, iz studije u studiju, snagom i inventivna i, očito, vrlo obrazovana čitača, uspio proniknuti u sami samozatajni krvotok mnogih  bosanskohercegovačkih književnih ostvarenja i javnosti ponuditi jedan od najosebujnijih  najutoritativnijih književnokritičkih sudova. Uz to je, rekli bismo, prirodno, sve vrijeme vodio računa da u književnokritičko propitivanje književnoestetskih segmenata pojedinoga književnog ili, pak, kojeg drugog djela uključi i onu dimenziju stvaranja i čitanja koja podrazumijeva najviši nivo književnostvaralačke i književnokritičke etičnosti i ikoje spisateljskoideološke „uvjetovanosti“.

Zato je ovogodišnji Žiri, upravo u djelu „Prokrustova večernja škola“ autora prof. dr. Vedada Spahića vidio najboljeg reprezenta za književnu nagradu koja nosi časno ime velikoga Hasana Kaimije.

Od srca čestitamo!

Zvornik, 4. juni 2009. godine

Nijaz Alispahić, predsjednik Žirija

Hadžem Hajdarević, član

Sead Seljubac, član

Mustafa Muharemobvić član Organizacionog odbora je novinare upoznao sa programom ovogodišnjih Dana Hasana Kaimije i saopštio dobitnike nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola:

Spisak najboljih radova učenika osnovnih škola za nagradu Hasan Kaimija na osnovu zadane teme „Da sam ja neko“:

 1. mjesto Osmanović Ismar, VI b , OŠ „Prokosovići“ u Prokosovićima – Lukavac

šifra „Neko“

 1. mjesto Semić Azra, VIII r. OŠ Turija u Turiji – Lukavac, šifra „Božiji dar“
 2. mjesto Arnautović Mehdin, VI r. OŠ Vražići u Vražićima – Čelić šifra „2401 AMS“

Spisak najboljih radova učenika srednjih škola za nagradu Hasan Kaimija na osnovu zadane teme "Na kraju života ne ostaje nam ono što smo skupili, već ono što dadosmo"

 1. mjesto Fazlić Edim, MSŠ Srebrenik
 2. mjesto Almin Bojić, MSŠ Banovići
 3. mjesto Alisa Kurjaković, Medicinska škola Tuzla

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062