U ime Boga Milostivog Samilosnog.

Uvaženi Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, poštovani Tuzlanski muftija, ekselencijo ambasadore Islamske Republike Iran, predstavnici vlasti, privrednici, kulturni poslanici. Dragi gosti i prijatelji. Naglašavam prijatelji, jer ste se odazavali pozivu da budete sa nama u trenutcima radosti,  u povodu  otvaranja zgrade Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Ponovo naglašavam prijatelji, jer ako se nađete u nekoj od narednih rečenica, shavite to kao prijateljsko mišljenje u cilju ukupnog poboljšanja uslova života nas, ovdje gdje jesmo.

Povod današnjeg druženja je svečano otvaranje zgrade Medžlisa IZ-e Zvornik, pa je red da ukratko predstavim naš Medžlis. Medžlis Islamske zajednice Zvornik obuhvata organizovan rad Islamske zajednice na području dviju opština i dva entiteta. Na području Medžlisa je trenutno aktivno 31 džemat od predratnih 35.

U poratnom periodu se bavismo obnovom oštećene i porušene infrastrukture, obnovom organizacije Islamske zajednice i kadrovskim pokrivanjem cijelog područja. Do sada je opravljeno 9 oštećenih i nanovo sagrađeno 11 porušenih džamija, a trenutno obnavljamo 11 porušenih džamija, te za 3 radimo projektnu dokumentaciju. O obnovi mesdžida, mekteba, tekija, turbeta, imamskih stanova i drugih objekata Islamske zajednice da ne govorimo. Samo da vam kažem da imamo imama podstanara koji živi u blizini uništene imamske kuće.

Kadrovski postupno jačamo zajednicu. Imamo 23 stalno zaposlena radnika za koje uredno uplaćujemo obaveze prema državi. Samo ove godine, kada mnogi otpuštaju radnike, smo planirali i već ispunili plan i u stalni radni odnos primili 5 ljudi. Naši zaposleni su uglavnom mladi ljudi, koji svojim radom i javnim nastupima plijene u svakoj sredini gdje se pojave.

U radu smo se u proteklom periodu suočili sa teškim pitanjima, a posebno provedbom Odluke Doma za ljudska prava vezana za džamije Rijeka, Zamlaz i Divič. Dugi i strpljivi razgovori su rezultirali pozitivnim rješenjima. Želim da se zahvalim svima koji su dali doprinos da se ova pitanja riješe, a posebno na tome da stanovnici Diviča dans imaju prliku graditi svoju džamiju.

Uporedo sa obnovom porušenog i borbom za pravo na obnovu džamija gdje su bile prije 1992., pokrenusmo i gradnju ovog centra. Uprkos sredini i okruženju koje nam nije naklonjeno (tragove  toga možete vidjeti na ulaznim vratima koja malo prije svečano otvorismo), željeli smo Zvorniku darovati ovaj lijepi objekat. Takođe smo ponudili duhovne i kulturne vrijednosti. Ovaj skup i sedma vjersko-kulturna manifestacija „Dani Hasana Kaimije“, govore da je uloženi trud i napor dao rezultat. Možemo izraziti zadovoljstvo da je  manifestacija Dani Hsana Kaimije upisana u kalendar Turističke zajednice opštine Zvornik, ali nije u takvim Islamske zajednice.

Međutim, treba kazati da je upravo podrška Islamske zajednice u organizaciji i finasiranju temelj ovih susreta, a da nemamo dovoljno podrške za ovaj napor koji obogaćuje kulturnu ponudu lokalne zajednice, a sigurno i oplemenjuje bosanskohercegovačko društvo. Ta podrška je nedovoljna od lokalne vlasti, ali i drugih nivoa ovog komplikovanog državnog uređenja.

Dani Hasana Kaimije nose i daju svoje poruke, potiču na nova pregnuća i daju smisao života na ovom prostoru. Kaimijini dani nas potaknuše da 1995. obnovimo rad Bošnjačke zajednice kulture Preporod u Zvorniku. Pokrenusmo akciju prikupljanja knjiga za biblioteku koju će te imati prilike vidjeti nakon ovog skupa. Kaimijini dani nas dovedoše do izdavanja knjiga koje očuvaše sjećanje na neke od sljedbenika Hasana Kaimije u ovoj sredini i podariše kulturnoj i naučnoj javnosti značajna štiva.

Kaimijini dani rodiše ideju o gradnji ovog objekta. Od mnogih smo dobili riječi hvale za funkcionalnost, estetski izgled i namjenu. Nadamo se da je to posljedica i odraz unutarnjeg stanja onih koji se odvažiše da ga u ovom vremenu i na ovom mjestu daruju sebi i budućim generacijama.

Boga molimo da iz njega trajno zrači pozitivna energija, plemenita i lijepa riječ koja će okupljati dobre i plemenite ljude, kao što je to danas. Boga molimo da nam da snage da ga ubrzo stavimu u potpunu funkciju prema nijetu i projektu.

Nakon svega navedenog uzimamo sebi za pravo vama prisutnim poručiti: da se ovdje ne želimo osjećati manjinskim narodom, iako smo po učešću u vlasti manjinski, nego  tražimo da budemo ravnopravni. Poručujemo i tražimo da svima omogućite jednaku šansu ma gdje bili, kome i čemu pripadali.

Tražimo da izgradite ambijent za dobre, plemenite i korisne ideje koje će doprinijeti da se ovdje osjećamo lijepo u svakodnevnom životu. Da se ne susrećemo sa barijerama i vještačkim predrasudama.

Dragi prijatelji još jednom vam hvala što ste svojim prisustvom uveličali ovu svečanost, a hvala vam i na strpljenju što ovo saslušaste.

 

Mustafa Muharemović

Zvornik, 05. juni 2009.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062