U okviru manifestacije „Dani Hasana Kaimije“, a u povodu otvaranja zgrade Medžlisa Islamske zajednice Zvornik reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je 5. juna 2009. boravio u cjelodnevnoj posjeti Zvorniku.

U delegaciji je bio i tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović i direktor Behrambegove medrese Vahid ef. Fazlović. Najprije su posjetili prostorije Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa ih je upoznao sa novoizgrađenim objektom. Potom se razgovaralo o organizaciji i aktivnostima na području Medžlisa. Reisu-l-ulema se posebno zanimao za kulturno-vjersku manifestaciju „Kaimijini dani“.

Nakon boravka u prostorijama Medžlisa Reisu-l-ulema, Muftija  i Predsjenik Medžlisa su posjetili načelnika opštine Zvornik gospodina Zorana  Stevanovića. Delegacija Islamske zajednice se zadržala u jednosatnom razgovoru u kabinetu Načelnika, a bili su prisutni i predsjednik SO- Zvornik Vehid Kadrić i pomoćnik načelnika Mile Jović.

Reisu-l-ulema je posjetio i gradilište džamije Rijeka u Zvorniku i zadržao u kratkom razgovoru sa radnicima na objektu.

 

Džuma-namz je klanjaNa u džamiji Begsuja. Hutbu je održao reisu-l-ulema. (tekst hutbe se nalazi u tekstovima o Islamu).

Nakon hutbe u zgradi Medžlisa je održana prees konferencija, a novinarima su se obratili muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

U 14:30 ambasador Islamske Republike Iran  Ahmed Fard Hosseyni  je svečano otvorio zgradu Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. U okviru svečanosti referat o političkom i ekonomskom stanju Bošnjaka u Zvorniku je izložio predsjednik SO-e Vehid Kadrić, a o vjerskom i kulturnom stanju predsjednik IO Medžlisa Muastafa Muharemović. (tekst referata u tekstovima o Islamu).

Nakon toga je ambasador Irana uputio riječi podrške ovom projektu i povratku Bošnjaka. Reisu-l-ulema Islamske zadenice Mustafa ef. Cerić se nadahnuto obrati prisutnim na ovoj svečanosti i uputio poruke podrške.

Nakon svečanog ručka reisu-l-ulema je posjetio i plac džamije u Diviču gdje je donedavno bila crkva i dao orabrenje i podršku za gradnju džamije.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062