U subotu 3. šabana 1430. h.g. ili 25. jula 2009. svečano je  otvorena  novizgrađene džamije u džematu Hasići, Medžlis Islamske zajednice Zvornik. Džamija je sagrađena na ruševinama porušene džamije 1992. godine.

Džemat Hasići je mlad džemat iako ima dugu tradiciju djelovanja vjerskog života u okviru drugih džemata. Prva džamija je sagrađena i svečano otvorena u avgustu 1991. godine. Nedaleko od mjesta gdje je sagrađena džamija postojao je mekteb. Na žalost ta džamija je porušena 28. aprila 1992. godine topovskim granatama, a potom minirana i do temelja porušena.

Inicijativa za obnovu damije je pokrenuta u aprilu 2007. godine. Najviše u gradnji džamije su dali sami džematlije prilozima i dobrovoljnim radom, a pomoć su dobili od Amasade Malezije u Bosni i Hercegovini,  Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine  i Muftiluka tuzlanskog.

Svečanost u povodu otvaranja džamije je započela dan prije u petak 24. jula. U džamiji je pručen mevlud. Mevludski program je izveo hor medžlisa Islamske zajednice Zvornik, a prigodni vazu-nasihat održao glavni imam Medžlisa Nurija ef. Čikarić.

Svečanost otvaranja džamije je počela učenjem Kur'ana. Ašere je proučio Abdullah ef. Hodžić prieratnim glavni imam u Zvorniku. Nakon toga je u ime džamta i Građevinskog  odbora o džematu i obnovi džamije govorio mr. Osman Mehmedović.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvronik Nurija ef. Čikarić je govorio o tradiciji ovog i okolnih džemata da su uvijek bili vezani za svoju vjeru, ezan i džamiju. Nakon toga je ambasador Malezije u Bosni i Hercegovini gospodin Zulkifli Adnan govorio o važnosti džamije za potrebe obraćanja Bogu, ali i društvenom značaju džamije kao mjesta gdje se pokreću sve značajne i korisne inicijative i poslovi.

U svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog Husein ef. Kavazovića domaćinima i brojnim gostima na otvaranju džamije se obratio dr. Sead ef. Seljubac. Sead ef. je u svom vazu upozorio na prolaznost i važnost da se čeovjek ponaša u tom svjetlu, da se u dobru ne osili, a u teškoći ne posustane.

Izaslanik reisu-l-uleme na ovoj svečanosti je bio Mirsad ef. Mahmutović, šef Ureda za dijasporu pri Rijasetu Islamske zajednice. Mirsad ef. je u nadahnutom vazu ukazao na važnost džamije i ezana za muslimne od rođenja do smrti, te ulogu džamije u jačanju naše svijesti.

Nakon dove koju je proučio imam džamije Muhamed ef. Čikarić, džamiju su otvorili dvojica mladića čiji su očevi dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine: Hasić (Mehmeda) Remzudin i Hodžić (Edina) Sedin.

Džemat Hasići je u ovom lijepom julskom  danu dobio prelijepu džamiju koja će ga krasiti i okupljati džematlije na putu istine.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062