Evropski pokret u Bosni i Hercegovini u saradnji sa ambasadom Mađarske u Bosni i Hercegovini  pod pokroviteljstvom načelnika opštine Zvornik Zorana Stevanovića organizirao je javnu tribinu pod nazivom „Bogatstvo različitosti – interreligijski dijalog“.

Tribina je održana u utorak 27. oktobra 2009. godine u velikoj sali opštine Zvornik. Tribinu je otvorio načelnik opštine Zoran Stevanović uz poruku o potrebi povećanja tolerancije i prihvatanja različitosti oko sebe. Uvod u tribinu je načinio Predrag Praštalo generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga su predstavnici vjerskih zajednica iznijeli stavove na ovu temu. Fra Martin Antunović iz Tuzle, župnik za Zvornik i Srebrenicu govorio je o problemima djelovanja  i organiziranja Katoličke crkve na području Zvornika. Protojerej Vidoje Lukić predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Zvorniku je poručio da hrišćani trebaju težiti tome da ne čine ono što ne bi željeli da se njima čini.

alt

U ime Islamske zajednice govorio je Mustafa ef. Muharemović imam u Zvorniku. Poručio je da u vrijeme globalizacije treba očuvati duhovne vrijednosti vjerovanja u Boga, Sudnji dan i takmičenja u dobrim djelima. Dario  Atijas iz Jevrejske zajednice iz Doboja naglasio je važnost da prave vođe prihvataju različite ljude.

alt

U ime Romske zajednice u Bosni i Hercegovini Redžo Seferović je naveo da Romi nikada u historiji nisu izazvali ili poveli nikakav sukob ili rat. Završnu riječ na tribini je imao Zoltan Horvat v.d. Ambasadora Mađarske Republike u Bosni i Hercegovini. Ambasador je govorio o Mađarskom putu prema integraciji u Evropsku uniju.

Nakon uvodnih izlaganja bilo je nekoliko pitanja i diskusija.

alt

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062