Na press konferenciji u Zvorniku danas je saopštena odluka o dodjeli Nagrade Hasan Kaimija za 2010. Novinari su upoznati sa programom manifestacije koja traje od 10. do 13. juna, te imenima učenika koji će biti nagrađeni ovom prestižnom nagradom za literarni rad.


Učenici osnovnih škola su pisali na temu "Nije dovoljno ljubav posaditi - treba je zalijevati", a najbolje radove su napisali: Ismar Osmanović, Nerma Halilagić i Nermina Subašić.

Tema za učenike srednjih škola "Najbolji ti je prijatelj onaj koji te nečemu nauči", a nagrađeni su: Šejla Hadžić, Alisa Kurjaković, i Arnela Šestan.

Član žirija za Nagradu Hasan Kaimija Hadžem Hajdarević obrazložio je razloge za dodjelu dvije nagrade.

Žiri u sastavu: Nijaz Alispahić, predsjednik, te Hadžem Hajdarević, član, i Sead Seljubac, član, na svojoj posljednjoj sjednici, od 8. maja 2010. godine, u Tuzli, odlučio je da se na OsimiM Kaimijinim danima u Zvorniku ravnopravno dodijele dvije nagrade:

1. Za najbolje djelo iz oblasti književnosti, objavljeno u 2009. godini – Pjesme dviljih ptica (roman) autora akademika Enesa Karića, te

2. Za najbolje djelo iz oblasti nauke, objavljeno u 2009. godini – Umjetnost islamske kaligrafije autora prof. dr. Ćazima Hadžimejlića.

alt

Obrazloženje za Nagrade

1. Enes Karić: Pjesme divljih ptica roman

Enes Karić, profesor tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, istaknuti znanstvenik, esejist, prevodilac, svojim je romanesknjim prvijencem Pjesme divljih ptica (IK „Tugra“, Sarajevo, 2009.) na najbolji način demonsitrirao najviše spisateljsko umijeće i rijetko viđeni pripovijedački dar, na tragu najboljih bosanskohercegovačkih proznih klasika. Pjesmama divljih ptica su ispripovijedane posljednje decenije XVI. vijeka, a zapravo ovom je briljantnom romaneskonom strukturom predočeno jedno univerzalno vrijeme Bosne i bosanskoga društva. Autor je jednako i odgovoran i nježan prema historiji, tradiciji, duhovnosti, historijskim ličnostima unutar hirovite bosanske povijesti, da bude nježan i odgovoran prema svemu onome što imenujemo kulturnim, duhovnim, jezičkim naslijeđem, jednako vodeći računa da, ispisujući historijski roman, odnosno roman o povijesti, nimalo ne povrijedi osnovne književnoestetske zakonitosti spisateljskog zanata.

Roman Pjesme divljih ptica, koji je, za nepunu godinu dana, već doživio tri svoja izdanja, doima se kao kulturni događaj prvog reda, kao radost u kulturi i u bosanskohercegovačkom književnom stvaralaštvu, pa Nagrada Hasana Kaimije, koja, tradicionalno, vodi računa o i duhovnonebeskim i o zemnoetičkim vrijednostima ostvarenoga književnog djela, ovoga puta, s punim razlogom i s našim osobnim radostima, pripada Enesu Kariću za roman Pjesme divljih ptica.

alt

2. Ćazim Hadžimejlić: Umjetnost islamske kaligrafije (monografska studija).

Islamska kaligrafija je, u povijesti umjetnosti, bilo i ostalo jedno od najčuvstvenijih ljudskih likovnih izraza. Stiliziranim harfovima se ostvaruje najdirektnija veza između zemaljskih stvaralačkih zakonitosti i nebeskih prostranstva. Naš vrhunski znalac umjtnosti islamske kaligrafije od najstarijih vremena do danas, prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, u ovoj prvorazrednoj monografskoj studiji Umjetnost islamske kaligrafije (IK „Sedam“, sarajevo, prikazao je obilje raskošnosti kaligrafskog umijeća unutar ortografsko-likovnih tradicija kod mnogih muslimanskih naroda.

Ova monografska studija je kulturni događaj prvog reda. To je vrhunsko djelo koje se i čita i gleda, u kojemu se uživa čulom vida i čitanjem, koje se drži na istaknutom mjestu u domu i istodobno s radošću poklanja prijateljima.

Iz tog razloga vjerujemo da Nagrada Hasana Kaimije, za 2010. godine, dolazi u prave ruke.

Zvornik, 10. juni 2010.Čla


Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062