U prelijepom ambijentu tvrđave u Kula Gradu ljubitelji poezije mogli su ućivati u centralnom kulturnom događaju manifestacije Dani Hasana Kaimije. Uz pjesnike gosti su bili i dobitnici ovogodišnjih nagrada Hasan Kaimija.


Voditelj programa Munir Kahrimanović na početku je obrazložio razloge zbog čega je Organizacioni odbor odlučio dodijeliti nagradu prof. dr. Ismetu Smailoviću. Nagradu mu je uručio prvi dobitnik ove nagrade Nijaz Alispahić. Gospodin Smailović je u svom emotivnom govoru zahvalio na nagradi i čestitao organizatorima na ovako lijepoj manifestaciji. Šrisjetio se svoje mladosti koji je proveo u Zvorniku. Iz svojih sjećanja sa prisutnim je podijelio opis kandilja sa zvorničkih džamija, hafizove kafane u džamiji Skela, vodenica drinki i nekih riječi koje nije nigdje čuo.

alt

Potom su učenici osnovnih i srednjih škola primili nagrade za svije literarne radove. Najbolji u kategoriji osnovnih škola bili su: 1. Ismar Osmanović, OŠ Prokosovići, 2.  Halilagić Nerma, OŠ Lukavac Grad (Bokavići) 3. Nermina Subašić, OŠ Vukovije. Najbolji srednjoškolci su bili: 1. Šejla Hadžić, Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla, 2. Alisa Kurjaković, Medicinska škola Tuzla, 3. Arnela Šestan, Gimnazija “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica.

Ugođaj ove prelijepe večeri obogatili su pjesnici: Hadžem Hajadarević, Nijaz Alispahić, Husein Hasković, Miro Petrović, Enisa Ćurić-Osmančević, Duško Novaković, Amir Talić i Mehmed Đedović.

alt

Na kraju su dodijeljene i nagrade po oglasu organizatora za najbolju objavljenu knjigu u 2009. godini. Ove godine su dodijeljene dvije ravnopravne nagrade. Akademik Enes Karić za roman „Pjesme divljih ptica“ i Čazim Hadžimejlić za knjigu „Umjetnost islamske kaligrafije“. Enes Karić je irazi radost što je u ovoj prelijepoj noći u Kula Gradu i što je dobitnik ove nagrade. Za Ćazima Hadžimejlića nagradu je primio njegov izdavač.

alt

Zvornik, 11. juna 2010.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062