Dragi gosti na manifestaciji „Dani Hsana Kaimije 2010.“ bili su članovi KDBH Preporod iz Zagreba. Dramski studio „Orjent espresso“ se predstavio   dramom  „Mesnevija“ u sali Omladinskog doma u Zvorniku. U subotnje predvečerje 12. juna u novoj Sali Omladinskog doma u Zvorniku okupili se Bošnjaci Zvornika, te mnogi gosti.

Drama nastala po stihovima iz Mesnevije Dželaluddina Rumija zamišljena je kao šest prizora u kojima se obrađuje po jedna priča iz svake Mesnevije. Svaka priča simbolizira duhovno napredovanje ili uspinjanje duše kroz materijalni svijet. Dramaturgiju predstave radio je Filip Mursel Begović, a režiju mlada redateljica Lana Bitenc. Glumci u predstavi Ebtehaj Navaey, Senad Nanić, Elza Hasanamidžić i Filip Mursel Begović.  Izvedba predsave je bila izuzetno uspješna, jer je reakcija publike bila izvanredna.

alt

Ova predstava je, za nas, jedan od ponajboljih načina predstavljanja i promoviranja bogate islamske i sufijske misli i perzijske, ali i bosanske kulturne tradicije Zapadu.

alt

Gosti ove prelijepe večeri bili su i atašei za kulturu ambasada Irana u Sarajevu i Zagrebu. Zajedno sa glumcima su posjetili tvrđavu u Kula Gradu, uživali u pogledu na Zvornik i Divič. U razgovoru sa domaćinima upoznati su sa ovom kulturnom manifestacijim, projektima za naredni period. Dogovoreni su kontakti o daljnoj kulturnoj saradnji.

alt

Gosti iz Zagreba su večer proveli u Kula Gradu u domaćem ambijentu. Njihovo oduševljenje je najbolje kazao Senad Nanić riječima „Ovo je nestvarno“. Na kraju su se pridružili i noćnom zikru u kuljanskoj džamiji.

alt

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062