Završna vjerska svečanost za trajanja Dana Hasana Kaimije  desila se po tradiciji u Kula Gradu. Desetogodišnji napori za obnovu porušene džamije imali su svečani epilog u nedjelju 13. juna 2010. godine.

Nekoliko hiljada naših musafira podijelilo je radost ovog svečanog čina. Već od jutarnjih sati autobusima i osobnim vozilima muslimani iz cijele Bosne i Hercegovine prispjvali su u mjesto koje simbolizira otpor rušenju Bosne i Hercegovine, mjesto gdje je turbe Hasana Kaimije, mjesto dobrih i vrijednih ljudi.


alt

Na svečanosti su bili i zvanice iz vjerskog i javnog života. Svečanost je otvorio Abdulah ef. Hodžić imam iz Gračanice učenjem odlomaka iz Kur'ana. Potom je imam džemata Ammar ef. Gazibegović zaželio dobrodošlicu i poselamio brojne goste. Predsjednik džematskog odbora Fadil Gutić je prisutne je upoznao sa tokom obnove džamije. Prijeratni imam u ovom džematu, a sada šef Ureda za dijasporu Rijaseta Islamske zajwdnice Mirsad ef. Kalajdžić uputio je nekoliko savjeta. Mirsad ef. Svojim angažovanjem je pomogao da se ova džamija završi, kao i drugi objekti na području Medžlisa, a posebno je značajan njegov napor na obnovi džamije Rijeka u Zvorniku.

alt

Radost obnovom brojnih džamija na području Medžlisa izrazio je glavni imam Nurija ef. Čikarić. Skupu se obratio i ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković  i naveo da je u dva dana prisustvovao svečanosti otvorenja obnovljenih džamija.

Muftija Tuzlanski Husein ef. Kavazović izrazio zadovoljstvo zbog hrabrosti u obnovi života i džemata, džematlija i imama u Podrinju. Izaslanik Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hfz. Fadil Fazlić je prenio selame reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića i poželio mnogo uspjeha ovom džemati. Cijelu svečanost je prati hor Medžlisa IZ-e Zvornik sa po običaju dobro uvježbanim ilahijama.

alt

Ključ džamije izaslaniku Reisu-l-uleme je predao sin Senahida Hadžića, borca za odbranu zemlje, ali o obnovu džamije u Kula Gradu. Prije čina svečanog otvorenja članovi porodica kuljanskih šehida otkrili su šehidsku česmu pred džamijom, a džamiju službeno otvorio Mirsad ef. Kalajdžić.

alt


Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062