Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  dr. Mustafa Cerić u utorak 22. juna 2010.  u  Kulturnom centru Kralj Fahd u Sarajevu uručio imamima  Buharijin Sahih  - Prijevod zbirke hadisa na bosanski, čiji je izdavač Kulturni centar „Kralj Fahd" u Sarajevu.


U današnjoj  trećoj podjeli  ovu  zbirku su dobila 332  imama. Među imamima koji su dobili ovu zbirku hadisa bili su imami Mwedžlisa Islamske zajednice Zvornik. U narednom periodu bit će nastavljena dodjela, a cilj je da svaki imam u BiH, bošnjačkoj dijaspori kao i mualimi i muallime imaju u svojim bibliotekama Buharijinu zbirku hadisa.

Današnju svečanost je otvorio Muharem Omerdić, šef vjersko-prosvjetne službe Rijaseta. Ajete iz Kur'ana je pručio hfz. Muhamed Efendić imam iz Zavidovića. Predavanje o značaju  hadisa održao mr. hafiz Dževad Hrvačić.

alt

Potom se prigodnim riječima obratio ambasador Saudijske Arabije u BiH  Eid Mohammed Althakafi. On je zahvalio svima onima koji su učestvovali u pripremi i izdavanju ovog kapitalnog djela, posebno reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću u čijem se mandat realizovao ovaj projekat. Istakao je i doprinos reisu-l-uleme u unapređenju odnosa sa Saudijskom Arabijom izrazivši nadu u još bolju saradnju u narednom periodu.

Potom je o imami Buhariju, Sahihu, i realizaciji ovog prvog cjelovitog izdanja Buharijinog Sahiha na bosanski jezik, govorio mr. Muhamed Mehanović.

U svom obraćanju reisu-l-ulema dr. Cerić  je zahvalio ambasadoru Saudijske Arabije i Kulturnom centru Kralj Fahd koji su omogućili da se završi ovaj značajan poduhvat prijevoda Buharijine zbirke hadisa na bosanski jezik i besplatno podijeli svim imamima. Reisu-l-ulema je istakao značaj imama i njihov doprinos u očuvanju časti i dostojanstva imamskog poziva i Islamske zajednice i pozvao ih da i dalje slijede taj put.
alt

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062