Dan 12. šaban 1423. h. g. Odnosno 24. juli 2010. godine u Kozluku mnoštvo svijeta kreće se u pravcu centra naselja. Centar ukrašava i obilježava prelijepa džamija, uz koju kao olovke ka nebu izdižu se  dvije munare. Dan je svečani. Danas je svečano otvorenje iz pepela izrasle jedine džamije sa dvije munare u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

 

Radosni su svi, a posebno kozlučani koji uložiše sebe proteklih sedam godina da ova džamija govori o ovoj generaciji muslimana. Prognani 1992. godine iz svojih domova, odlućiše na temeljima porušene džamije sagraditi novu, prostrahniju, ljepšu i sa dvije munare.

alt

 

Svečanost otvorenja započeo je učenjem Kur'ana Ahmed ef. Memić. Nakon toga je imam džamije Ahmed ef. Purković prisutnim prezentirao historijski razvoj  džemata, naselja i ljudi koji u prošlim vremenima obilježiše život uz dolinu rijeke Drine i izvorišta kiseljaka. Ptredsjednik Građevinskog odbora Avdo Jatić ukratko je saopštio uložene napore u obnovu ovog simbola Kozluka. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Nurija ef. Čikarić govorio je o obnovi džamija na području Medžlisa i naglasio da je ovo devetnaesto poratno svečano otvaranje. Takođe je navijestio  skori početk obnove džamija u Skočiću i Kušlatu.

alt

 

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović govorio o sinovima Podrinja koji se vraćaju svojim domovima  i obnavljaju porušene džamije. Posebno je pohvalio kozlučane koji su iznijeli navjeći teret obnove ove džamije.

 

Izaslanik Rijaseta Islamske zajednice vojni muftija Ismail ef. Smajlović je govorio o dostojanstvenom povraku muslimana i potrebi oslanjanja na Allaha dž.š. na tom putu.

alt

 

Završno ašere je proučio kozlučanin Ibrahim ef. Jakupović, imam u Beču, a dovu  Mustafa ef. Muharemović. Cijeli program učenjem ilahija i kasida pratio je hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

 

Džamiju su otvorili Husein ef. Kavazović, Ahmed ef. Purković, Muhamed Banjanović i Avdo Jatić.

 

Poslije podne-namaza priređen je kulturno umjetnički program.

alt

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062