Šehidsko mezarje odbrane bosnaske granice iz osmanskog i modernog perioda u naselju Mahmutovići dana 18. septembra 2010. godine dobilo je potrebne sadržaje. Na likalitetu starog i novog šehidkog mezarja izgrađeni su: mesdžid, turbe i šehidska česma. Tim povodom organizirano je svečano otvaranje ovih objekta.

Prepuni plato mezarja govori o brizi naših ljudi za tradicijom i prošlošću. Svečanost je otvorio Hariz ef. Pašić imam džemata Selimovići-Mahmutovići, poželjevši gostima i mnogobrojnim posjetiteljima dobrodošlicu. Dr. Hazim Selimović je u ime Građevinskog odbora upoznao prisutne o ovoj investiciji i njenoj realizaciji.

alt

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Nurija ef. Čikarić u kratkom obraćanju naglasio ovaj primjer u kojem je imam onaj koji daje u hajr. Izaslanik Miftije tuzlanskog Bekir ef. Šabić je ukazao na važnost našeg jedinstva i razvijanja dobrih odnosa među ljudima.

Prof. dr. Azem Kožar sa Filozofskog fakulteta u Tuzli je kazao kako je ovo dio naše islamske baštine. Takođe je naveo da su šehidski naišani na ovom lokalitetu iz druge Osmanske etapa gradnje ovih nadgrobnih spomenika.

alt

Vakif ovog kompleksa Jusuf ef. Latifović u svom obraćanju je kazao da ga je na ovj čin motivirali događaji iz njegova života. Uspješna operacija njegove supruge koja je takođe vakif, njegovo spasavanje 1992. godine na Rači, te spasavanje kolege Redže ef. Fehrića iz logora. Ovim činom se zahvaljuje Allahu dž.š.

Izaslanik reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, mr. Hfz. Senaid Zaimović u ovim objektima je vidio simboliku od česme preko mesdžida do turbeta za vjernika. U nastavku je ukazao na važnost porodice u islamu, te pitanju nataliteta.

alt

Mesdžid je otvorio vakuf Jusuf ef. Latifović, a dovu pručio Nurija ef. Čikarić.Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062