Lijep i sunčan oktobarski dan, a na sabahu u džamiji Begsuja dva safa i to djece. Povod okupljanja je ekskurzija polaznika mekteba iz Zvornika i Glumine. Njih pedesetoro sa muallimima i hadži Hajrudinom Bošnjaković uputili se u Sarajevo.


Zahvaljujući brizi i pomoći Huse Bošnjakovića djeca posjetiše Muzej rahmetli Aleje Izetbegovića. U muzeju je ljubazno osoblje upoznalo djecu o sadržaju muzeja I izloženim eksponatima. Nakon posjete kulama posjetili smo šehidsko mezarje u Kovačima, proučili fatihu I zadržali se pored mezara rahmetli predsjednika.

alt

Kroz Baščaršiju zadržasmo se kod sebilja i nezaobilaznih golubova s kojim se djeca brzo sprijateljiše. Šetnjom kroz Baščaršiju i Ferhadiju zaustavismo se kod katredale, Bošnjačkog institute, pijace Markale i vječne vatre. Nakon toga smo posjetili spomenik stradaloj djeci Sarajeva. Savim slučajno sretosmo pjesnika Husejna Haskovića prvog dobitnika nagrade Hasan Kaimija i našeg redovnog gosta na “Kaimijinim danima”.

alt

U povratku su djeca naučila i što je bezistan. Na podne-namazu smo bili u Begovoj džamiji. Nakon toga posjetismo  Gazihusrevbegovu medresu. Nezaobilazan je bio i zajednički ručak, a što drugo do sarajevske ćevape.

alt

Sunčano i prijatno popodne je provedeno na Vrelu Bosne gdje se uz graju, igru, šetnju i tobogane desi potpuno opuštanje i osjeti radost na licima sve djece zbog ovog puta i svega što se doživjelo. I pored umora u povratku je vladala jako vesela atmosfera. Svi su poželjeli da se ovakvo druženje ponovi.

alt

alt

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062