Večers je u Zvorniku održana stručna i zanimljiva besjeda o Bosanskom jeziku. Promocija riječnika bosanskog jezika i javna tribina o jeziku kojeg baštinimo i govorima ispunila je salu do posljednjeg mjesta.

 

 

O desetotomnom riječniku, čija su prve dvije knjige izašle iz štampe govorili su: Selvid Hurtić, Amira Turbić-Hadžagić i autor Dževad Jahić. Promociju je moderirao Munir Kahrimanović, predsjednik BZK Preporod Sapna I najavio Selvida ispred izdavačke kuće Nam koji je kazao da je ovo prva promocija u RS-u.

 

Amira Turbić-Hadžagić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli ukazala je na važnost standazirinja i normiranja jezika. Potom je prikazala historijske podatke o riječnicima Bosanskog jezika, te njegovu očuvanju u govoru i djelima bosanskih pisaca. Riječnik koji je predstavljen brojat će oko 300.000 riječi što odgovara riječnicima srednje veličine.

alt

 

Autor Dževad Jahić, professor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, skrenuo je da je ovo moderno valoziranje Bosanskog jezika. O važnosti uloženog napora govori činjenica da jezikom iskazujemo svoje biće, te da se jezikom izražava ono kroz što jedan etnoss prolazi i njegovo historijsko pamćenje. Takođe se dotakao pitanja slobode za našu djecu po pitanju razvijanja svijesti i znanja o svom jeziku.

alt

 

Moderator drugog dijela ovog skupa je bio Hazim Karić ukazavši na važnost primjena planova i programa Bosanskog jezika u obrazovnom sistemu RS-a. Završnu riječ je imao akademik Muhamed Filipović, koji se na početku prisjetio nagrade Hasan Kaimija, kazavši da mi je to jedan od rijetkih sretnih trenutaka u životu.  U nadahnutoj besjedi govorio je o bosanskom biću u vremenu već sto pedeset godina izloženom konstanstnom nasilju u duhovnom, materijalnom i kulturnom pogledu. Ipak osnovna osobina Bošnjaka  je sklonost ka slobodi za sebe i druge. Potom je ukazao na važnost očuvanja vlastitog jezika kao arheologije duha, a duhovnost je tajna ljudskog postojanja.

alt

 

Bio je ovo uspješan skup o jeziku kojeg baštinimo stoljećima i zovemo Bosanski jezik.

Zvornik, 27. april 2011.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062