.Novina u ovogodišnjima danima Hasana Kaimije je šehidska dova pored šehidskog turbeta u Mahmutovićima.  Na platou iznad generacijskog šehidskog mezarja i prelijepog podrinjskog krajolika održan je zanimljiv duhovno-kulturni događaj


Skup je otvorio Hariz ef. Pašić u poželio dobrodošlicu učesnicima i gostima. Najavio je promociju knjige i učenje hatme. Dok je deset  hafiza učilo hatmu bosansko hercegovačkim šehidima, održana je promocija knjige saliha Smajlovića “Kad bi kosti govorile”.  Prvi promotor Mustafa Muharemović  upoznavajući prisutne sa ovom knjigom podvukao je da je ova zbirka reportaža naslonjena na konkretne događaje i aktere jednog teškog vremena za Bošnjake kada ljudska patnja i život nisu bili važni.

alt

Mustafa Prljača urednik ove knjge  je nakon riječi divljenja za ove naše krajeve kazao  da je ova knjiga svjedočanstvo zabilježeno perom Saliha Smajlovića iz perspektive pojedinaca koji su davali svoja svjedočenja obilježena sitnim detaljima koji održavaju sjećanja.

alt

Autor knjige u svom izlaganju naveo je primjere kako je na dobro uzvraćeno zlim. Takođe je napomenuo kaliko je strpljenja trebalo, te kako je teško bilo slušati ispovjesti kazivača. Kakva bi tek priča nastala kad bi kosti mogle govoriti o onome što se desilo. Ipak je naveo primjere optimizma koji su zabilježeni među koricama ove knjige.

alt

Program su obogatili članovi hora medžlisa Islamske zajednice Zvornik koji izvedoše nekoliko prigodnih ilahija za ovu priliku i mjesto. Na kraju programa vojni muftija Ismail ef. Smajlović je u svojoj poruci ukazao kako se može sa ovog šehitluka uzeti poruka za vlastiti život. Potom je uputio savjet  kako očuvati dobru i plemenitu narav.

Po završetku učenja hatme hafizi su učili odlomke Kur’ana, a hafiz Sabahudin ef. Skejić je proučio dovu.

alt

Mahmutovići, 11. juni 2011.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062