Svečanost za pamćenje. Na dan 23. šabana 1432. h.g., odnosno 24. jula 2011. godine kolone muslimana iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i dijaspore uputiše se u pitomo bosansko naselje na obalama Zvorničkog jezera – Divič.

Povod okupljanja svečano otvorenje obnovljene džamije. Nakon dugogodišnjih napora sa temelja džamije uklinjena je crkva i ponovo izgrađena džamija u modernom stilu za potrebe muslimana ovog vremena. Svečanost je održana na mjesnom stadionu uz prisustvo velikog broja zvanica.

alt

Zvanični program je otvorio hafiz Salih ef. Halilović. O historijatu džemata, džamije i vjerskog života govorio je imam džamije u Diviču Mehmed ef. Tuhčić. O procesu gradnje džamije veliki skup upoznao je predsjednik Građevinskog odbora Smajo Kapidžić.

alt

Nurija ef. Čikarić, glavni imam Medžlisa je govorio o vrijednosti strpljivosti u praksi prikazanoj u toku trajanja procesa izmještanja crkve sa temelja džamije, posebno kod muslimana Diviča. Izaslanik Glavnog muftije u Srbiji  Rešad ef. Plojović je prenio selame iz Sandžaka i podršku ovom važnom događaju.

Izaslanik muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlović je u svome obraćanju govorio o raznim oblicima iskušenja, strpljivost u njihovu podnošenju, a naveo primjer  iskušenja divičkih muslimana.

alt

Hafiz prof. dr. Fadil Fazlić je prenio selame reisu-l-uleme u BiH Mustafe ef. Cerića I govorio o važnim elementima čemu uču džamija kao što su tevhid, ibadet, selam…

Završno ašere je proučio hafiz Selim ef. Hoši, a dovu Nurija ef. Čikarić. Učenjem tekbira iz hiljada grla džamija je predate u vlasništvo Islamske zajednice i svečano otvorena zaslužnog vakifa.

alt

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062