Na drugoj redovnoj sjednici Skupštine Udruženja ilmije IZ u BiH održanoj danas u Sarajevu, delegati su jednoglasno donijeli saopćenje za javnost u kojem se kaže:

 

 

 

 

 

Analizirajući društvene prilike u kojima djeluju imami i muderisi, kao i drugi članovi Udruženja ilmijje, te Islamska zajednica u cjelini, i prilike u kojima se nalaze i žive muslimani i bosansko-hercegovački građani, očigledno je da naše društvo prolazi kroz duboku krizu koja se iz dana u dan produbljuje.Na sceni je urušavanje  gotovo svih društvenih, socijalnih i etičkih vrijednosti našega društva koje generira evidentna nesposobnost, korumpiranost, otuđenost i neodgovornost prije svega političara, političkih stranaka i državnih struktura. Očigledne su podjele, prevare, bezobzirnosti, ali i sumnje, malodušnosti i nezadovoljstva.

Udruženje ilmijje smatra da su bosansko-hercegovački političari i političke strukture  glavni krivci što se naše društvo i naša zemlja nalaze u stanju u kojem jeste. Za prevare koje ostvaruju političari na izborima koristeći se, pored ostalog,  i nacionalnom i vjerskom retorikom, članovi Udruženja ilmijje IZ u BiH - imami, hatibi, muallimi, vjeroučitelji, muderrisi, nastavnici i profesori i sami se osjećaju odgovornim.

Međutim mi smatramo da je za devastaciju političkog života najodgovornija bosansko-hercegovačka intelektualna elita. Od intelektualaca se očekuje da odvažno i otrežnjujuće vrše korektivnu funkciju na temelju etičkog društvenog kodeksa.Odgovorno iskazujući spremnost da uče na vlastitim greškama, članovi Udruženja ilmijje pozivaju bosansko-hercegovačke intelektualce da prekinu šutnju i da svojim angažiranim i kompetentnim stavovima ušutkaju puku galamu u javnom životu i unesu argumentirane i kritičke poglede koji će pomoći revitalizaciju našeg društva i države. Bosna i Hercegovina i njeni građani zaslužuju bolje i više. Uz zajednički angažman uleme i bosansko-hercegovačkih intelektualaca neće izostati ni Božija pomoć, kaže se u saopćenju Skupštine Udruženja ilmijje IZ u BiH.

Na današnjoj Skupštini razmatran je i usvojen Izvještaj o radu Glavnog  i Nadzornog odbora u 2007. i Plan i programa rada u 2008. godini.

U prvom dijelu sjednice prisutnim se obratio muftija tuzlanski Husein ef. Kavazaović, zaželivši uspješan rad u ime muftija, a potom je govorio Sulejman Garib, rukovodilac ekspertnog tima Vlade Federacije za pitanja penzionog i socijalnog osiguranja.On je delegatima Skupštine saopćio da oni trenutno rade na rješavanju povoljnijeg penzionog osiguranja imama i da će to biti regulisano izmjenama zakona o penzionom osiguranju.

Uspjeh u radu prisutnim je zaželio i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Reisu-l-ulema dr. Cerić je potom govorio o organizovanju uleme unutar Islamske zajednice i podizanju njenog ugleda kroz misiju koju obavlja. Pohvalno se izrazio o konceptu kojeg ostvaruje sadašnji predjednik Udruženja ilmije Muharem ef. Hasanbegović,  vodeći računa o misiji ali i staleškim pitanjima uleme.

 

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062