Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji danas je u prisustvu više od 3.000 ljudi klanjana dženaza i obavljen ukop 32 identificirana tijela Bošnjaka ubijenih u Zvorniku od 1992. do 1995. godine. Dženaze-namaz predvodio je vojni muftija Ismail ef. Smajlović.

Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji ukopano je trideset i jedno muško tijelo i Munira Majlović, koja je imala 69 godina kad je ubijena. Najstarija žrtva je Avdurahman Haskić, koji je imao 73 godine na dan ubistva, a najmlađa osoba je Tarik Čaklovica, koji je imao nepunih šest godina kada je ubijen. Tarika je danas u zemlju spustio njegov dajdža Armin Hodžić:

- Prije šest godina na istom mezarju ukopan je Tarikov otac, pretpostavlja se da su ubijeni na starom mostu u Zvorniku -kazao je Armin.

Majka Memnuna u suzama se oprostila od sina Tarika, a na posljednji ispraćaj svom sinu došla je s kćerkom Eminom.

Emina Mehić, danas je ukopala muža i dva brata.

- Ubijeni su 1992. godine kada je bio napad na Skelane. Njihova tijela su bila skrivena i zakopana, tek sad su ih našli. Meni je jako teško jer ja sam sve to gledala - ispričala je Emina.

Zajedničku poruku u ime porodica ubijenih koje su se okupile na posljednjem ispraćaju žrtvama genocida u Zvorniku uputio je Demir Grahić:

- Prije dvadeset godina Bosna i Hercegovina bila je osuđena da nestane. Zločinci iz Srbije, pripadnici Jugoslovenske narodne armije, s ovdašnjim zločincima, a predvođeni Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, osnivačima Republike Srpske, otpočeli su ubijanja civila širom Bosne i Hercegovine. Nismo mogli shvatiti da je to moguće. Nismo mogli shvatiti da neko može pucati u dijete, u ženu, u muškarca bez oružja, koji nikome ništa nije učinio - istakao je u svom obraćanju Grahić te dodao:

- Evo, i sada stojimo ovdje pred kostima naših najdražih. U Zvorniku je ubijeno 1.995 civila, a manje od deset zločinaca je osuđeno. Poručujemo odavde: nećemo zaboraviti naše ubijene! Poručujemo: želimo živjeti u Zvorniku! Jer i oni koji ovdje leže na tabutima željeli su živjeti u Zvorniku. Dajemo svoj zavjet da ćemo se dok smo živi boriti za istinu i pravdu, za kažnjavanje zločinaca rekao je Grahić.

Zajednička je poruka da se istina mora saznati, a svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. S ovoga mjesta pozvali su komšije Srbi da pomognu u traženju nestalih i otkrivanju grobnica te na izgradnju zajedničke i sigurne budućnosti.

Ovo je četrnaesta kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji i do sada je na ovom mezarju ukopano 685 civilnih žrtava rata iz Zvornika, saopćila je Bosanska medijska grupa Tuzla.

alt

alt

alt

altIslamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062