Roman Zlatka Topčića “Završna riječ” nagrađen nagradom Hasan Kaimija za najbolje književno ostvarenje u 2010. i 2011. godini, prijavljeno na konkurs za ovu nagradu. Ovo je danas sopšeteno na press konferenciji u Zvorniku. Predstavljeni su I dobitnici nagrada za literarne radove u kategoriji osnovnih i srednjih škola.Žiri za nagradu “Hasan Kaimija” od prispjelih prijava proglasio je najboljim ovo knjižvno ostavrenje sa sljedećim obrazloženjem:

Žiri za Nagradu „Hasana Kaimije“, u sastavu: Nijaz Alispahić, predsjednik, te Hadžem Hajdarević, član, i prof. dr. Vedad Spahić, član, na jednoj od posljednjih sjednica, 1. juna 2012. godine, odlučio je da se od književnih djela kojima se apliciralo za Nagradu „Hasan Kaimija“ izdvoji pet književnih ostvarenja za konkurenciju za Nagradu. U pitanju su bili slijedeći autori i njihova književna ostvarenja:

1. Fatmir Alispahić, Zatočenik slike, roman, „Batva“, 2010.;

2. Vahid Klopić, Svjetla, roman, Gradačac 2010.;

3. Zilhad Ključanin, Galebovi, roman, „Dobra knjiga“, Sarajevo, 2011.;

4. Muhamed Mahmutović, Pacijenti, roman, „Bošnjaci.net“, New York, 2011.;

5. Zlatko Topčić, Završna riječ, roman, „Novi Liber“, Zagreb, 2011.

Svako od navedenih književnih djela nosi u sebi koliko nosi dramu vremena u kojemu je nastajalo toliko i, spisateljski, sasvim autentičan pristup u njegovu književnostvaralačkom aktualiziranju. U konkurenciji za Nagradu „Hasan Kaimija“ u najužem izboru bila su djela: roman Galebovi Zilhada Ključanina i roman Završna riječ Zlatka Topčića.

Žiri za ovogodišnju dodjele Nagrade „Hasan Kaimija“ za najbolje književno djelo objavljeno u 2010. i 2011. godini, na svojoj posljednjoj sjednici od 5. juna 2012. godine opredjelio se da Nagrada „Hasan Kaimija“ za 2012. godinu pripadne istaknutom bošnjačkom i bosanskohercegovačkom književniku ZLATKU TOPČIĆU (1955.) za roman Završna riječ, u izdanju nagladničke kuće iz Zagreba „Novi Liber“.

Obrazloženje za Nagradu

Roman Zlatka Topčića Završna riječ predstavlja sasvim nov i osobit doprinos tematizaciji rata i savremene zbilje u aktualnoj bosanskohrecegovačkoj književnosti. Riječ je o romanu koji kombinira dokumente zapisnika sa sudskih ročišta datih u formi dramskih replika sa is¬povijednim diskursom ljubavnih memoara, začinjenim autoreferencijalnim pasažima o književnosti i o književnom životu Sarajeva u kojemu glavni lik ima status pisca autsajdera. Budući da Topčićeva proza simulira poetiku nefikcionalnog teksta s lahkoćom se u pripovije¬danje involviraju različiti funkcionalni stilovi, prosedei, žanrovi, podžanrovi i teme.

Iz retro¬spektivne tačke glavnog junaka koji u zatvoru, pišući memoare, priprema odbranu na lažnu optužbu za ratni zločin sve se ukazuje kao hermeneutički problem: književnost koja to već jeste sama po sebi, odnos fikcije i zbilje, rat, zločin, suđenje, identitet, kultura i multikultrali-zam, ljubavni i bračni odnosi – sve se to stiče i dodiruje na jednom istom mjestu – u zoni proaktivnog razumijevanja svijeta koju zovemo interpretacija, a čije je drugo ime u Topčiće¬vu sistemu vrijednosti demistifika¬cija. Na tom je tragu upravo ljubav fokusirana kao cen¬tralno poprište preispitivanja tzv. zdra¬vorazumskog poretka stvari, jer emocionalni odnos muškarca i žene za Zlatka Topčića, i u svojoj najtrivijalnijoj inačici, zadržava nešto od onog misterija o koji se, slično kao kod Mila¬na Kundere, obijaju konjunkture ideološki suprimirane a filistarski dizajnirane društvene zbilje.

Roman Završna riječ afirmira one aspekte bosanskih duhovnih i humanističkih vrjednota o kojima javnost, navlastito ona medijski prispodobljena, govori uglavnom općenito, parolaški i prigodni¬čarski, a tiču se opsesivne odanosti bosanskog čovjeka istini, pravdi i pravednosti. Sve to govori da je novo Topčićevo romaneskno ostvarenje snažan literarni doprinos našem sve oskudnijem bosanskohercegovačkom književnom stvaralaštvu.

U skladu s tim se nastojanje ove ugledne literarne nagrade ka izbalansiranosti estetskih i etičkih načela u vrednovanju književnih djela ostvaruje sa ovogodišnjim laureatom u gotovo savršenoj mjeri. Zato, s velikom obradovanošću zbog jedoga izuzetnog spisateljskog ostvarenja, ističemo da ovogodišnja Nagrada „Hasan Kaimija“, Nagrada za 2012. godinu, pripada književniku Zlatku Topčiću za roman Završna riječ.

Zvornik, 8. juni 2012.

alt

U petak uz prof. dr. Lamiju Hadžiosmanović i zlatka Topčića nagade će primiti autori najboljih literarnih radova koji su prispjeli na nagradni konkurs za 2012. godinu.

Učenici osnovnih škola pisali na temu: “Želim živjeti u zemlji ljubavi”

- Nuhanović Naida, VIII b, Prva osnovna škola živinice – prvo mjesto

- Livadić Samra, VIII a, Osnovna škola Vražići – drugo mjesto

- Muminović Faruk, Osnovna škola Teočak (Husejnovići) – treće mjesto

Učenici srednjih škola su pisali na temu: “Svi smo mi ljudi, ali ko je od nas čovjek”

- Osmanović Ismar, I c, Srednja medicinska škola Tuzla – prvo mjesto

- Babić Belma I r. JU Gimnazija Ismet Mujezinović – drugo mjesto

- Bajrić Una I d, JU Gimnazija lukavac –treće mjesto

- Karić Amina II c Behrambegova medresa Tuzla

 alt


Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062