Prvog dana ovogodišnje manifestacije Dani Hasana Kaimije, u Zvorniku je otvorena izložba grafike Admira Mujkića. Izložba je otvorena narednih sedam dana u ugradi Muzejske zbirke (kasini).


Nakon pozdravnog obraćanja Mustafe Muharemovića, Admir Mukić je izrazio zadovoljstvo što je u Zvornikau. Njegov grad Bihać i Zvornik imaju jednu svoje rijeke Drinu i Unu. O grafikama je govorio Hadžem Hajdarević. Kazao je da se buduća povjest Bosne ne može pisati bez emicija koje su iskazane u umjetničkim ostvarenjima ovog vremena, pa tako i grafikama Admira Mujkića.

alt

Admir Mijkić je rođen je 1972. godine u Sisku, Hrvatska. Na odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo diplomirao je i završio postiplomski studij u klasi Dževada Hoze. Aktuelni je predsjednik ULUBIH-a i član društva likovnih umjetnika Veles, Makedonija, te društva likovnih umjetnika Sandžaka. Višestruko nagrađivan u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Sarajevu.

O mujkićevim grafika napisano je između ostalog:

Serija grafika Drugo putovanje ulazi u nenapisanu enciklopediju sveopće ljudske duše čiji početak seže do Gilgameša i Homera, tako svaki umjetnički artefakt, bilo knjiga, grafika, statua ili video rad nadopunjava ovu megaknjigu čovječanstva o kojoj su ne tako davno sanjali filozofi i literarni duhovi 19-og i 20-og stoljeća.

alt

Faruk Šehić

Odmjerenost u odnosu oblika, ustegnutost u bojenju, povjerenje u bjelinu kao vijenac svakog grafičkog znaka, te odanost majstorstvu koje je isčezlo izvan kazivanja upućuje prema najboljim znalcima bosanskog grafičkog iskustva. Ali, preljevi i jasnoće, te smirenosti i samoće slegnutih bjelina i jasnih kaligrafskih zapisa u okvirima starog zlata I škrtih crvenihiI modrina u rukopisima svetih štiva lebde između Mujkićevih znakova na prostranstvima slika. Sve slike kazuju, čita se od jednog do drugog lista o neosporivosti Mujkićeve prisutnosti u radionici i kazivanju pouzdanih i majstora starog i novog grafičkog umijeća Bosne.

Rusmir Mahmutćehajić

alt

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062