Deseti Dani Hasana Kaimije otvoreni su u petak 08. juna 2012. godine u Sali Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.  Otvorenje je prethodilo razgovoru o riječniku “Potur Šahidija”Muhameda Hevaija Uskufija, suvremenika Hasana Haimije.


Na svečanosti otvorenja u ime organizatora riječi dobrodošlice uputio je Mustafa Muharemović. Izrazio je zadovoljstvo da su Kimijini susreti postali ugledna kulturna manifestacija u Bosni i Hercegovini. U ime opštine Zvornik govorio je Mulan Cvjetinović i poželio uspjeh ovoj manifestaciji.

alt

Susrete je otvorio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić. U svom obraćanju ukazao je na važnost ove manifestacije,  obrazovne i kulturne misije koju ona ima. Pozvao je pjesnike i druge umjetnike da nastave otvoreno i slobodno govoriti o društvenim pitanjima na svoj način. Sve ovo su svojim nastupom osvežili članovi hora medžlisa islamske zajednice Zvornik izvođenjem sevdalinki, ilahija i kasida.

alt

alt

Razgovor o riječniku Muhameda Hevaija Uskufija uslijedio je nakon svečanog otvorenja. Biranim riječima o značaju riječnika i njegova predstavljanja kulturnoj javnosti govorili su Hadžem hajdarević i prof. dr. Josip Baotić. Preporuka je da svaki Bošnjak koji se bavi pisanjem posjeduje jedan od najstarijih svjetskih riječnika nastao prije više od tristo godina.

alt


Zvornik 8. juni 2012.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062