Bijeli cvijet iznad puta, nova je knjiga je Seada Hambiralovića, a promovisana za trajanja dana Hasana Kaimije u Zvorniku. Ova knjiga je nastajala punih dvadeset godina i konačno smještena na 523 stranice između otimistički dizajniranih korica, kakav je i Sead sam.

Promocija se desila u subotu u toplo predvečerje u Domu omladine u Zvorniku (nekadašnjem kinu Drina). Promocija je započela stihovima autora iz prethodne knjige. O književnosti Bošnjaka u Dijaspori govorio je Mehmed Đedović, a Mustafa Muharemović predstavio autora i tekst koji je o knjizi napisao priređivač Isnam Taljić, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati promociji.

alt

“Hasankaimijjska knjiga zadužbina bivšem Gradu na Rijeci. Drina ostaje u svom sudbinskom iskonu razdjelnice Zapada i istoka, a ubijanaje Grada takođe se nastavlja. Posljednjih dvadeset godina – uz retrospekcije slika i prilika iz prethodnih četrdeset godina trajanja i uz refleksije o dugom trajanju ugledne porodice Hambiralović u historiji drevnog bosanskog stražara Zvornika – čudesno je razmještena hronika između korica ove romaneskne knjige o nestajanju.” (I. Taljić)

alt

Prof. dr. Azra Jaganjac je govorila o projektu Gljiva mira, ideji, muci i preprekama na njenoj realizaciji. Bajruzin Hajro Planjac, književnik i izdavač je govorio o saradnji na realizaciji ove knjige. Na kraju je Sead Hambiralović kazao da ovom knjigom staje pred svoj grad. Potom je emotivno govorio o putu i nastanku ove knjige koja biti čitana od generacija iza nas.

alt

Knjiga se može nabaviti u Zvorniku, a prihod ide za realizaciju projekta Gljiva mira.

Zvornik 9. juni 2012.Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062