JUBILEJ KAIMIJINIH DANA

Priliku za istraživanje svojih vlastitih korjena i tradicije Bošnjaci Zvornika su 1991. godine iskoristili obilježavanjem 300 godina smrti Hasana Kaimije. Tada je Odbor Islamske zajednice Zvornik obilježio 300 godina od smrti pjesnika, alima, imama, sufije, dobrotvora i narodnog tribuna Hasana Kaimije. Rukopisi sa tekstovima Hasana Kaimije  nalaze se u mnogim bibliotekama Evrope, a u gradu u kojem je proveo svoje zadnje godine života nije imao ni svoju ulicu, ni bilo koje drugo obilježje. Njegovo turbe i usmena narodna predaja su čuvali spomen na ovog velikana.

U jesen 1991. godine isklesana je ploča i postavljena na njegovu turbetu. Natpis, iako oštećen u najezdi rušilaca tradicije i kulture Bošnjaka je sačuvan. Danas ponovo podsjeća posjetitelje na ovu svijetlu ličnost Zvornika. Okruglim stolom, vjerskim i kulturnim sadržajima smo obilježili 300 godina od njegove smrti.

Moralo je proći trinaest godina, od tada da se rodi ideja da se pokrene vjersko-kulturna manifestacija „Kaimijini dani“. Od 2004. godine početkom mjeseca juna, na području Zvornika se redovno održava ova manifestacija. Te godine o ovom velikanu govoriše naši eminentni stručnjaci. Skup je obogaćen kulturnim i vjerskim sadržajima. Iz godine u godinu se okupljamo i tako uspravljamo i dokazujemo svoju duhovnu ukorjenjenost na ovom prostoru.
Godine 2005. je ustanovljena povelja za životno djelo i nagrada za najbolje objavljeno djelo u prethodnoj godini iz oblasti književnosti i znanosti, a koje prvensteno, uz najviše književno-estetske standarde afirmira duhovne i humanističke vrijednosti.

Dosadašnji dobitnici povelje Hasan Kaimija za životno djelo su Nijaz Alispahić za 2005., hfz. Abdulah ef. Budimlija za 2006., a ovogodišnji dobitnik potshumno je Hifzija ef. Suljkić.

Za najbolju objavljenu knjigu su do sada nagrade dobili: Husein Hasković za zbirku pjesama „Matična knjiga mrtvih“ i Nedžad Ibrišimović za roman „Vječnik“.

U okviru manifestacije se objavljuje natječaj i dodjeljuju nagrade za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola. Ovogodišnja tema je bila „Dan u kojemu sam bio sretan“. Nagrađuju se i učenici srednjih škola za najbolji rad. Tema ove godine je bila „Prijateljstvo se ne bira, ono biva“.

U okviru manifestacije se održava književno veče, pozorišna predstava, posjete književnika školama, izložbe, večer zikra, mevlud i drugi sadržaji.

Ovogodišnja manifestacija ima dodatni kvalitet, jer se u okviru nje štampaju „Sabrani tekstovi“ Hifzije Suljkića. Hifzija ef. Suljkić, dobitnik ovogodišnje povelje Hasan Kaimija se smatra nastavljačem Hasana Kaimije u prosvjećivanju naroda i pisanoj riječi u Zvorniku. Zahvaljujući njegovu naporu od zaborava je sačuvano mnogo historijskih podataka i predaja o životu na području Zvornika, značajnim ljudima, tradiciji i kulturi Bošnjaka. Nadamo se da će ova knjiga biti u rukama svih zvorničana, ma gdje bili i da će se nove generacije učiti iz ovog bogatog izdanja.

Kaimijini dani žive i ako Bog da živjet će, a mi ćemo kroz njih izražavati svoju opredjeljenost da se natječemo u dobru, jer to ima trajnu vrijednost i dugo pamćenje, kao što je naše sjećanje na Hasana Kaimiju.

 

KAIMIJINI DANI 2006

Zvornik domaćin kulturne, vjerske i zabavne manifestacije “Kaimijini dani”, treće po redu.

Naš grad je pružio priliku svojim građanima i njegovim okolnim mjestima da uživaju u četverodnevnoj manifestaciji ispunjenoj različitim sadržajima.

Svi koji vole lijepu riječ, tradiciju, umjetnost, koji su željeli susresti naše velike pjesnike i pisce i čuti njihovu živu riječ i oni kojima je bila želja da upoznaju slijedbenike Hasan Kaimije, bili su u vrijeme manifestacije prezadovoljni uživajući u onome što je naše, bošnjačko i bosansko.

“Kaimijini dani 2006” počeli su 8. juna, kada su upriličene izložbe levhi hafiza Abdulaha ef. Budimlije i fotografija Ahmeta Bajrića – Blicka.

Zvanično otvaranje manifestacije upriličeno je slijedećeg dana, u petak 9. juna. Otvaranju su prisustvoavali čelnici opštine Zvornik, rukovodstvo Islamske zajednice i predstavnici društveno - političkih organizacija.

Pored uvodnih riječi Mustafe ef. Muharemovića, zvorničkog imama, predsjednika BZK “Preporod” i predsjednika Izvršnog odbora Manifestacije, o značaju “Kaimijinih dana”, na otvaranju su govorili muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović – predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije, načelnik općine Zvornik Budimir Aćimović, predsjednik skupštine opštine Zvornik Vehid Kadrić i dr. Elmir Jahić, član Parlamenta BiH koji je ove godine imao čast da zvanično otvori “Kaimijine dane 2006”.

Dodjela nagrade za životno dijelo Budimliji

Poslije zvaničnog otvaranja srednjoškolci su dali priliku prisutnima da u kino sali “ Drina” uživaju u njihovoj amaterskoj izvedbi dramske predstave “Hasaga domobran”.

U večernjim satima započelo je Veče poezije i dodjela nagrada “Hasan Kaimija”, centralnog kulturnog događaja Manifestacije, koji je otvorio tuzlanski muftija Husejn ef. Kavazović riječima:

“Hasan Kaimija je bio šejh, čovjek vjere, koji je vjerovao u konačni Božji sud i vjerovao je da dobrota može pobjediti zlo i vjerovao je da nikada ne treba prestati nadati se da je uz čovjeka dragi Bog i da će ga On pomoći. Hasan Kaimija je takodjer pjesnik, koji je mogao izraziti ono što je tištilo njega i što je tištilo tog malog običnog čovjeka!

Večeras, na ovim trećim susretima, mi ćemo imati priliku da čujemo naše savremenike, ljude koji na tananiji način mogu kazati ono što naša bosanska duša osjeća u ovom vremenu. Grad Zvornik i Bošnjaci u njemu pamte dobra vremena, pamte bolja vremena. Danas oni teško žive. Mi se nadamo da će se to promjeniti i da će u ovom gradu svanuti i neka bolja zora!”

Prva nagrada za srednjoškolce - Fatima Budic

Veče poezije je počelo dodjelom nagrada učesnicima Konkursa na temu “Lice moje majke” i srednješkolcima koji su pisali na temu “Ja nemam srca dva, jedno za ljubav, drugo za mržnju”. Najuspješnije radove učenici su pročitali, a prisutni su sa zadovoljstvom slušali te lijepe riječi u bisernim suzama.

Najbolji među najboljim su bili:

u kategoriji osnovnih škola: prvo mjesto Samira Omerović, učenica VIII razreda OŠ “Podrinje”, Mihatovići, Tuzla; drugo mjesto su podjelili Emina Ćatic učenica sedmog razreda OŠ “Safetbeg Basagić”, Gradačac i Sebila Omeragić učenica VI razreda OŠ “Hasan Kikić”, Gradačac; treće mjesto osvojila je Amina Hamzabegović, učenica VIII razreda OŠ “Slavinovići”, Tuzla.

U kategoriji srednjih škola: prvo mjesto osvojila je Fatima Budić, učenica II razreda MSŠ, Sapna; drugo mjesto osvojila je Ilda Osmanović, učenica drugog razreda, Medicinska škola, Tuzla; treće mjesto podjeljeno je između: Adele Hodžić, učenice II razreda, Behram Begova medresa Tuzla, Edina Nasupovića, učenika I razreda, Gimnazija Ismet Mujezinović, Tuzla i Edise Seferović, učenice prvog razreda, MSŠ Sapna.

Iste večeri je Nijaz Alispahić, dobro poznat našim građanima, prošlogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo, imao zadovoljstvo da ovoga puta Nagradu za životno djelo “Hasan Kaimija” uruči našem uvaženom alimu i velikom borcu za slobodu i izgovorenu riječ, hfz. Abdullahu ef. Budimliji. Primivši nagradu rekao je: “Ova nagrada mi je posebno draga jer nosi ime velikog čovjeka, velikog alima Hasana Kaimije. Ako nosim i jednu iskru tog velikog čovjeka, pa su je članovi žirija prepoznali, hvala im i priznajem da sam je zaslužio!” Trebam istaći nekoliko misli koje je izgovorio Muftija tuzlasnki prilikom dodjele ovog velikog priznanja: “Hafiz Abdulah ef. Budimlija je stub tevhida u ovim krajevima. Njegova knjiga moja sjećanja govori o sudbini koju su Bošnjaci preživjeli od II svjetskog rata do danas. Rukom je prepisao cijeli Kur’an koji bi trebao da se štampa.”

To veče je zaista bilo veče uživanja, veče koje je iznjedrilo toliko lijepih riječi, dobrih i plemenitih ljudi, veče koje nam je dovelo naše poznate i velike pjesnike i pisce koji su se družili sa nama, govoreći nam svoje pjesme ili pak se predstavaljajući drugačijim izgovorenom lijepom riječju. Živa riječ pjesnika lakše srce i dušu otvori za šta su zaslužni pjesnici: Nijaz Alispahić, Amir Brka, Salko Čevra, Hadžem Hajdarević, Husejn Hasković, Nedžad Ibrišimović, Ibrahim Kajan, Admir Kujović, te profesori književnosti: dr. Vedad Spahić, prof. bosanskog jezika i književnosti u Gazihusrev-begovoj medresi u Sarajevu prof. Mirzet Hamzić.

Nagrada za 2006. godinu - Nedžad IbrišimovicZaista je ovo veče Manifestacije bilježilo velike uspjehe i priznanja, a potvrda u to ime je dodjela Kaimijine nagrade koja je došla upravo našem najznačajnijem bosanskom piscu Nedzadu Ibrišimoviću za svoje književno djelo u 2005. godini, za roman “Vječnik”. Nedžad Ibrišimović je za ovaj roman dobio brojne nagrade i priznanja, a zvorničanima je posebno drago da će se u taj djerdan donizati još jedno brušeno zrno, nagrada “Hasan Kaimija”. Pored pisanja pripovjedaka, romana i drama, mora se naglasiti da ovaj velikan probrane i lijepe riječi vješto kistom i bojom umije kazivati linije kao njegov “Ćilim koji je Bosna zastrta” i stihom i riječju prolaznom životu i sve što je oko njega da udahne besmrtnost.

U okviru “Kaimijinih dana” promovisano je i XIII kolo bošnjačke književnosti u prostorijama medžlisa IZ Zvornik. Promotori su bili: profesorica Lamija Hadžiosamanović, Emina Memija i Sanjin Kodrić.

Poslije promocije, od akšama do ponoći u džamiji na Kula Gradu učen je zikr kome su prisustvovali derviši i derviški čelnici iz različitih dijelova Bosne, na kome je bio mnogo više mladih ljudi nego starijih koji su došli iz svih krajeva naše zemlje. Zikr je vodio šeih Nijaz Džindo, a prigodno predavanje je održao mr. Sead ef. Seljubac, zamjenik direktora Behram-begove medrese u Tuzli.

“Kaimijini dani 2006” završeni su u nedjelju, 11. juna mevludom na Kula Gradu, gdje se nalazi i turbe Hasana Kaimije. Na mevlud su došli džematlije i iz drugih krajeva naše zemlje ”s jasnim namjerama i s toliko zdravog razuma, da bi mu tri Bosne malo bile” da ih u svoja srca smjeste dok su slušali učenje mevluda u izvedbi hora Behram-begove medrese iz Tuzle. Predavači na mevlud su bili: dr. Fadil ef. Fazlić, izaslanik reisu-l-uleme i Vahid ef. Fazlović, izaslnik Muftije tuzlanskog.

Kraj ove manifestacije je obilježen pjesmom i igrom ispred džamije. KUD “Halisije” iz Kalesije je izveo splet narodnih igara i otpjevali više sevdaliki.

Ovogodišnju manifestaciju “Kaimijini dani 2006” zatvorio je Mustafa ef. Muharemovic riječima: “Pečat ovogodišnje manifestacije dala je mladost. Vidimo se ako Bog da, dogodine!”

 

Napisala: Mensura Jahić

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062