Zajedničko saopštenje za javnost Medžlisa IZ Zvornik i ovlaštenog zastupnika vakifa za rekonstrukciju devastirane džamije Kušlat

 

Naše prijatelje i širu javnost BiH redovno smo obavještavali o toku izgradnje i rekonstrukcije čuvene džamije na stijeni Kušlat, koja je punih pet vjekova čuvala svoj autentični izged, sve do februara 1993. godine. Tih dana je porušena i spaljena kao i selo Pahljevići (opština Zvornik) čiji su stanovnici protjerani sa ovih prostora. Sve do tada ova stara džamija služila je prvenstveno kao objekat za vjerske obrede, kako mještanima navedenog sela, dervišima i drugim prolaznicima, ali i kao turistička atrakcija brojnih znatiželjnika koji su se uskim stazama probijali do nje, odakle su uživali u prelijepom pogledu na široku okolinu. Džamija je zbog svog položaja na stijeni bila lahko uočljiva sa poznatog magistralnog puta Sarajevo-Zvornik.

Nakon spaljivanja i rušenja od ovog lijepog objekta ostali su samo temelji i nešto starih zidina, koji su se i dalje obrušavali. U poslednjem trenutku Medžlis IZ Zvornik u saglasnosti sa Muftijstvom tuzlanskim, na čijem prostoru se i nalazi navedeni objekat, uradio je projekat rekonstrukcije džamije Kušlat. Po tom projektu džamija je trebalo da se sagradi na istim temeljima uz očuvanje dijelova još uvijek neporušenih starih zidova i ugradnju obrušenog kamena sa istih zidova kako bi se napravio isti objekat koji je krasio ove prostore.

Vakifi (finansijeri) rekonstrukcije džamije su lica koja svojim porijeklom potiču sa ovih prostora. Njihova nostalgija, kao i nostalgija svih mještana ovih prostora čvrsto je vezana za ovaj objekat, te su odlučili da pomognu da upravo taj objekat i dalje ukrašava ove prostore sa mjesta koji mu po prirodi pripada i služi svojoj primarnoj namjeni još dugo vremena. Kao što je i poznato ti vakifi su: Efendić Alija, advokat iz Zvornika, i njegova majka rahmetli Efendić Hasiba, te porodica Hujdurović, dr.Džemil i dr.Senada rodom iz Bratunca, a sada vlasnici Plave poliklinike u Tuzli. Ove dvije porodice izdvojile su po polovinu potrebnih sredstava za obnovu pristupnog puta, uređenje starog mezarja i rekonstrukciju džamije.

Prvo je obnovljen pristupni put do lokaliteta na kojem se nalazi džamija. Nedaleko od džamije nalazi se staro mezarje, koje je staro koliko i sama džamija. Mezarje je bilo zaraslo šumskim stablima i žbunjem, prekriveno zemljom, a nišani polomljeni. Sada ovo mezarje ima svoj lijepi izgled koje je navedenom poravkom otrgnuto od zaborava. Rekonstrukcija džamije je također pri kraju, te će ista ako Bog da krasiti ove prostore kao u stara dobra vremena. Na ovaj način vakifi su ispunili sve svoje finansijske obaveze iz zaključenog ugovora sa Islamskom zajednicom, a na osnovu projekta rekonstrukcije.

Džamija je trebala biti svečano otvorena 1.septembra ove godine. Obzirom da je kratko vrijeme za završetak preostalih radova, a da je investitor odlučio uraditi i uređenje džamijskog harema, koji će biti u skladu sa samim ambijentom, svečanost otvaranja džamije Kušlat će se prolongirati za avgust iduće godine. O svim daljim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obavještena.

alt

Predsjednik IO Medlisa                                                                                                         Zastupnik vakifa za rekonstrukciju džamije Kušlat

Mustafa Muharemović                                                                                                             h. Ibrahim Hadžić

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062