Imam u Zvorniku je Mustafa Muharemović, rođen 6. februara 1961. godine u Donjoj Kamenici. Osnovnu školu je završio u Kamenici 1975. godine, a Gazi-Husrevbegovu medresu u Sarajevu 1980. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Tuzli na odsjeku: Historija i Geografija.

HISTORIJAT DŽEMATA


U džemat Zvornik vjerski rad poslije rata je obnovljen 19. aprila 2002. godine. Klanjana je prva džuma u kući Abdulaha Zejnilagića. Džumu je klanjao Mustafa ef. Hadžić. Od 26. aprila je na dužnosti u džematu stalni imam Mustafa ef. Muharemović. Džuma namaz se u ovoj kući klanjala sve do radnog otvaranja džamije Begsuja 06. decembra 2002. godine.

Kamen temeljac za džamiju BegsujaDžamija  Begsuja je izgrađena u najmlađoj mahali u Zvorniku iz osmanskog perioda. Džamija je podignuta prije 1776. godine. Te godine se prvi put spominje u vakufskom defteru. Nije poznat njen vakif, osnivač ili graditelj. Džamija je imala dimenzije 10,50 X 6,50 metara. Debljina zidova je bila 65 cm. Zidovi su od lomljenog kamena a  visine zidova je bila 6 metara. Džamija je bila pokrivena četvorovodnim krovom od crijepa. Mihrab je bio ugrađen u zid bez dekora. Mimbera i mahfil su bili od drveta. Mahfil je imao dimenzije po širini 5,20, a po dužini 5,65 cm, zatvoren u staklo i služio je kao učionica za mektebsku nastavu.

Džamija se nalazi na parceli br. 401, površine 224 m2 . S desne strane džamije je bilo nekoliko nedatiranih nišana. Ovi nišani su vraćeni na njihovo mjesto nakon njene obnove. Džamija je porušena 1992. godine, kao i ostale zvorničke džamije. Na njenom mjestu je do 2002. godine bio parking.

Kamen temeljac za obnovu džamije Begsuja je postavljen u petak 23. avgusta 2002. godine. Na svečanosti postavljanja kamena temeljca je bilo pedesetak džematlija povratnika. Dovu  je proučio imam Mustafa ef. Muharemović. Građevinski radovi su započeli 03. septembra 2002. godine. Grubi radovi su završeni do ramazanskog bajrama iste godine, kada je bilo radno otvaranje  06. decembra 2002. godine. Od tada je džamija postala funkcionalna za namaze i druge vjerske skupove.

Svečano otvaranje džamije BegsujaDžamija je svečano otvorena u subotu 17. jula 2004. godine. Na svečanosti su govorili imam džamije Mustafa Muharemović, glavni imam medžlisa Nurija ef. Čikarić, predsjednik SO Zvornik Šaban Redžić, predsjednik Savjeta ministara Bosne i Hercegovine  Adnan Terzić, muftija tuzlanski Husejn ef. Kavazović i Muharem ef. Omerdić, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Program je vodio Islam ef. Mehmedović, a ilahijama i kasidama program propratili imami medžlisa IZ-e Zvornik.

Džamiju je otvorio dječak Elvir Hamzabegović, a njegov otac je uplatio 8.300 konvertibilnih maraka čime je bio podmiren  dug prema izvođaču radova.

Danas je džamija opremljena mektebskom učionicom, grijanjem, abdesthanom i gasulhanom sa rashladnim uređajem. Ograđena je lijepom i kvalitetnom ogradom, a u avliji je travnjak sa cvijećem.  Obavljaju se dnevni namazi, džuma namaz i ostali vjerski obredi. Redovno funkcioniše mektebska nastava koju pohađa 30 učenika.
 
GRANICE DŽEMATA

Danas džemat Zvornik obuhvata grad Zvornik, Karakaj i Lipovac. Ovo područje je 1991. godine brojalo preko 5.000 domaćinstava, a danas oko 600 domaćinstava. Sada je u funkciji džamija Begsuja, a porušene džamije 1992. Rijeka i Zamlaz još nisu  obnovljene. Na temeljima džamije Zamlaz je podignuta stambena zgrada. Nakon Odluke Doma za ljudska prava o dodjeli novog zemljišta za ovu džamiju dodjeljeno je zemljište na kojem će biti izgrađena džamija u naselju Zamlaz.

U toku je gradnja i džamije u Karakaju. U 2006. godini je nastavljena njena gradnja jer zidovi koji su urađeni u toku 1991. godine nisu porušeni. Ozidan je drugi sprat džamije i  izlivena betonska kupola. U toku je gradnja munare i to u završnoj fazi.

TURBE BAJR

Turbe BajrKada je ovo turbe podignuto, ne zna se. Osnovice su mu 7,50 x 5 x 2 m. Zidano je od lomljenog kamena i pokriveno crijepom. Po samom zidu može se pretpostaviti da potječe od „Fetha“. U gruntovnim knjigama broj parcele je 1810, zgrada ima 46 m 2 i mezarje oko turbeta 850 m 2.

Narodna predaja govori da je sa Sultan Mehmedom Fatihom 1463. godine, došao u Bosnu i jedan šejh i stalno se nastanio u Zvorniku. Stanovao je na Fethiji, u kojoj je tada bilo nekolko kuća opasanih kamenim zidom. Ovaj šejh obavljao je zikr u svojoj kući sa ženom i kćerima. Njihovo strogo vjersko držanje pobudilo je kod naroda osobiti poštovanje, prema njima. Kako su svi (šejh, žena mu i kćer) umrli od neke zarazne bolesti, za jedan dan, narod mi je podigao turbe na Bajru, u kojem su pokopani. Turbe je pregrađeno zidom. U prvoj prostoriji se klanja, obavlja zikr, a u drugoj su tri njihova kabura bez nišana.

Turbe se je u toku rata pretrpjelo veliku štetu. Krov se urušio, a zidovi su bili oštećeni. Islamska zajednica u Zvorniku je u toku jula i avgusta 2003. godine pokrenula akciju obnavljanja ove građevine. Uz skromna novčana sredstva i predan rad na akcijama povratnika u Zvornik turbe je spašeno daljnjeg propadanja. Obnovljeni su zidovi i urađena nova krovna konstrukcija i krov. Mezarje oko turbeta je očišćeno. Turbe se povremeno održava i čisti.

VAKUFSKA IMOVINA

Džemat raspolaže i sa određenom vakufskom imovinom: džamija, gasulhana, dva imamska stana, mezarje. U džematu je obnovljeno  i turbe u naselju Bajr.

Nedavno su nasljednici Abdurahmana Povlakića uvakufili građevinska parcela 215 m2 sa porušenom kućom na ime vakufa džamije Begsuja.
 
IMAMI U DŽEMATU

U džematu je djelovalo dosta imama. U džamiji Begsuja: H. hfz. Mumin ef. Hodžić (Čaklovica), H. Muradif ef. Karaosmanović, Safet ef. Softić, Mustafa ef. Muharemović, Hasan ef. Okanović, Esad  ef. Čočić, Mustafa ef. Muharemović (trenutno obavlja dužnost imama).

U džamiji Rijeka: H. hfz. Ahmed ef. Zejnilagić, H. hfz. Nezir ef. Imširović, Husejn ef. Smajić,  Jusuf ef. Barčić, Abdulah ef. Hodžić, Mustafa ef. Muharemović.

U džamiji Zamlaz: Sulejman ef. Hulusić, Džemal ef. Sin Selim ef. H. Ismail ef. Selimović,   Ahmed ef. Purković, Ekrem ef. Mrahorović i Ševko ef. Sulejmanović.

U džematu su djelovali poznati alimi: Hasan Kaimija, Hifzija ef. Suljkić u džamiji  Namahđah koja je porušena 1977., a  u džamiji Rijeka: Husejn ef. Smajić (muftija sarajevski).

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062