Imam u Zaseoku je Senad Mumić, rođen 18. marta 1983. godine u Zvorniku. Osnovnu školu je završio u Vukovijama 1998. godine, a medresu u Tuzli 2002. Trenutno je na studijama FIN u Tuzli kao vandredan student.

HISTORIJAT DŽEMATA

U Zaseoku, je i prije Drugog svjetskog rata postojao mekteb, kog su četnici srušili 1941. godine. 1946 godine je na mjestu pomenutog mekteba izgrađen novi mekteb, koji je bio u funkciji sve do 1992 . godine, kada i on dozivljava sudbinu svog predhodnika.

Džamija u našem džematu je počela sa izgradnjom 1991. godine, da bi naredne godine, uslijed ratnih dejstava bila znatno oštećena.Nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu i povratka mještana ovog sela na svoje ognjište dolazi do sanacije džamije. Ratne rane su sanirane, međutim džamija je još uvijek neuslovna zbog nedovršenih radova. Iako neomalterisana, ipak je u funkciji, zahvaljujući Allahu dž.š. i jakoj volji džematlija. Džamija je doživjela pravi svoj sjaj, tako što je 2006. godine proučena dova za njeno svečano otvaranje. Na otvorenju džamije bio je veliki broj džematlija, kako iz dalje, tako i iz bliže okoline, našega džemata.

Džemat broji oko 1.000 stanovnika, od čega je 340 članova Islamske zajednice. Veci broj stanovnistva je nezaposlen i u veoma teškom je položaju.


MANIFESTACIJE U DŽEMATU


Svake godine desetoga maja obilježava se dan kada je džemat Zaseok, pokazao neprijateljima svoju slogu i snagu, i kao takvi prvi u Bosni i Hercegovini su zarobili tenk i samohodku  predvođeni narodnim herojem Senadom-Mehdinom Hodžićem. 10. maja posjećuje se mjesto pogibije narodnog heroja, gdje se održava historijski čas. Nakon toga se u džamiji prouči tevhid šehidima, a onda se posjećuju šehidska mezarja, gdje se uči  Ja-sin.  Ovoj manifestaciji prisustvuje veliki broj građana i imama iz drugih džemata.

Vjerski blagdani su se redovno obilježavajuučenjem mevluda, raznim predavanjima, te ilahijama.

Kad se tice doček ramazana je nešto stvarno posebno, kada se održavaju vazovi. Redovno se uči mukabela prije podne  namaza, a prave se grupni iftari. Svadbeni običaji kao i svugdje u Bosni. Su su veselja, narodna kola, muzika i sl. Uglavnom se obavaljaju šerijatska vjenčanja u džamiji, gdje prisustvuje uža porodica mladenaca. Lijep običaj  je da se poslije svakog namaza uči fatiha našim šehidima.


VAKUFSKA IMOVINA

Džemat pored džamije posjeduje imamsku kuću, mekteb u sklopu imamske kuće, gasulhanu, šehidska mezarja, mezarje koje je već ispunjeno i posjeduje tek kupljeni plac koji se koristi kao novo mezarje. Navešću i podatak da džemat posjeduje, i izgrađen spomenik palim šehidima ovog džemata, među kojima je, i narodni heroj Senad Hodžić koji je ukopan u šehidsko mezarje.


VAKIFIPlac za stari mekteb koji je nekada uvakufio rahmetli Salihović Began, kog se i najstariji članovi džemata nesjećaju. Plac za džamiju uvakufio je Salihović Mustafa, koji je rođen još davne 1922. godine koji je hvala Bogu i danas živ, i njegov amidžić Salihović Mehemed rođen 1936. koji je i danas naš džematlija.

 

IMAMI U DŽEMATU

Pošto je džemat  Zaseok sve do 1996. godine pripadao džematu Nezuk, dužnost imama je vršio Husejn ef. Mehmedović. Godine  1997. na dužnost imama dolazi Mustafa ef. Hadžić, a nakon njega do 2003. dužnost imama vrši Idriz ef. Memić kada dužnost preuzima današnji imam.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062