Na današnji dan (21. maja) 1992. godine srpske paravojne formacije potpomognute jedinicama tadašnje JNA su izvršile masovni zločin pogroma nad bošnjačkim civilnim stanovništvom Grbavaca. Iako je grad Zvornik okupiran već 8. aprila stanovništvo ovog pitomog i miroljubivog sela sastavljenog od naselja Čiraci, Šahbegovići, Musići, Dardagani i Mačkuša ostalo je da živi na svojim imanjima računajući, kako kaže jedan od svjedoka tih događaja ''da nismo naoružani i da nismo nikom ništa skrivili'' Njihova opredjeljenost za mir nije se, pak, uklapala u  planove o ''humanom preseljenju'' ovih dana preminulog velikosrpskog ideologa D. Ćosića, te je ujutro 21. maja 1992., ovo mirno selo stavljeno u obruč i napadnuto artiljerijskom vatrom a, nakon, toga u Grbavce je ušla i četnička pješadija. ''Humano preseljenje'' podrazumjevalo je progon svog stanovništva, ubistva, spaljivanje kuća i pljačku imovine.

alt

  Kako kaže Asim Šahbegović, jedan od preživjelih svjedoka tog pogroma, Grbavci su bili u obruču te se stanovništvo u bijegu izvlačilo jednim uskim pojasom preko rijeke Hoče ka Glumini i dalje ka slobodnoj kameničkoj teritoriji, a jedan dio ljudi se pokušavao izvuči ka Križevićima.  Toga dana četnici iz komšiluka (G.Grbavci, Todorovići, Orahovac, Jardan) su ubili 78 stanovnika ovoga mjesta, tijela nekih od njih još uvijek nisu pronađena, a prvi  posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su još 1999. u masovnoj grobnici Ramin Grob na području Glumine.

alt

 Kao i svake godine, od početka povratka na svoja ognjišta, Grbavčani su se i ovoga 21. maja okupili u svojoj džamiji da bi se prisjetili svojih šehida, ali da bi se sjetili i svih onih poučaka koje je taj stravični dan, u proljeće 1992., donio sa sobom. Nakon podne namaza u grbavačkoj džamiji je proučen šehidski tevhid koji je vodio imam džemata Grbavci Ibrahim ef. Karabegović, a nakon toga se prisutnima, prigodnim govorom, obratio i glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef. Mustajbašić.   

alt

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062