Trud i napor džematlija Kula Grada je dao rezultate.

Novi Građevinski odbor za obnovu u ratu porušene džamije na čelu sa Senahidom Hadžićem, članom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, intezivno je nastavio akciju za obnovu kuljanske džamije. U nedjelju 12. avgusta 2007. godine je konačno održana svečanost u povodu pokrivanja džamije. Prostrana džamija u Kula Gradu će ako Bog da, u toku ovogodišnjeg ramazana biti spremna za džematlije. 

Na svečanosti se okupilo oko hiljadu džematlija iz Kula Grada i susjednih džemata. Na svečanosti je o historijatu džemata i džamija govorio imam Ammar ef. Gazibegović. U ime općinskih vlasti se obratio Samir Palić, odbornik u Skupštini opštine Zvornik. O obnovi vjerskog života i džamija govorio je Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Zatim je nadahnuti govor održao muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović. Muftija je govorio o trudu i naporu naše generacije muslimana. Šljemensku dovu je proučio Nurija ef. Čikarić. Program su uljepšali članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla milozvučnim učenjem ilahija.

Skup je nastavljen po našem adetu, narodnim veseljem.

Slijedi tekst koji je objavljen u Islamskim novinama "Preporod":

Ruža sultan Mehmeda Fatiha, ponovo procvala na Kula-Gradu kod Zvornika                    

Davne 1463 godine, nakon teških i krvavih borbi u Konjević polju, a potom u Zvorniku, Sultan Mehmed Fatih, pobo je bajrak Islama i sagradio prvu džamiju na Kula-Gradu, brdu iznad Zvornika. Gotovo 600 godina nakon tog događaja, 12.8.2007. godine, nekoliko stotina metara dalje od tog mjesta, na kupolama džamije u izgradnji, uz zvuke tekbira, na ljetnom povjetarcu, vijorile su se dvije zastave, sa polumjesecom i zvijezdom. Svjedočeći da je samo jedan Alah dž.š i da je Muhamed a.s. božiji rob i božiji poslanik. Svjedočeći da je šijeme Islama davno donešeno na ove prostore ponovo procvalo, da je uz božiju pomoć neuništivo i da će ostati tu do sudnjeg dana.Ta prva, kako su je nazvali po njenom vakifu Sultan Fatihova džamija, sagrađena je u zidinama zvorničke tvrđave, služila je za obavljenje vjerskih potreba posade koja je opsluživala ovu tvrđavu. Kada se uvečao broj stanovnika na Kula Gradu, sagrađena je džamija izvan tvrđavskih zidina, u neposrednoj blizini turbeta šejh Hasana Kaimije. Danas se na tom prostoru zvanom „Džamijište“ nalazi mezarje, a vidljivi su i tragovi temelja džamije. Na lokalitu „Bunar“ gdje se i danas nalazi, džamija je sagrađena u periodu između 1900 i 1910, bila je od tvrdog materijala – kamena, ali je imala drveni minaret. Drveni minaret je zamjenjen zidanim 1962 godine. Kako je se broj stanovnika Kula Grada  uvečavao, tako su rasle potrebe za v

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, odmah po zauzimanju Kule Grada, od strane srbo-četničke vojske, džamije je prvo zapaljena, a potom i minirana (april 1992. godine). Kao uspomena na staru džamiju, urbicid i genocid koji se desio na ovim prostrima, još uvijek se pored džamije u izgradnji nalazi dio srušenog minareta, kao svijedok i opomena svega onoga što se desilo na ovim prostorima.

ećom džamijom, stara džamija je porušena 1984. godine i počelo je se sa izgradnjom nove, veće, koja je bila završena 1990. godine, a zadržan je minaret od stare džamije.

Odmah po povratku u Kulu Grad 2001. godine, zapčelo se sa obnovom porušene džamije. Uz božiju pomoć, prilozima mještana povratnika, stanovnika Kula Grada i Zvornika koje je ratni vihor razasuo širom svijeta, od Austarlije do Amerike kao i prilozima vjernika širom Bosne i Hercegovine, džamija je pokrivena, a kako nam kažu u džematskom odboru cilj je „Prvi teravih namaz klanjati u novoj džamiji“. Radovi na uređenju enterijera su u toku i nadamo se da će ove vrijedne džematlije uz božiju pomoć, u toj namjeri i uspijeti.

Na svečanosti koja je upriličena u povodu šljemeske dove na Kula Gradu, 12.8.2007. godine, prisutnima su se obratili: Imam džemata Kula Grad Amar ef. Gazibegović, hadžija Samir Palić, član građevinskog odbora,   predsjednik MZ Kula Grad i predstavnik Opštine Zvornik, koji je poselamio prisutne, zaželio im dobrodošlicu na Kulu Grad. Potom se obratio Predsjednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa ef. Muharemović, koji je u svom obraćanju, osvrnuo na atuelnosti i aktivnosti Medžlisa IZ Zvornik, sa posebnim osvrtom na obnavljenje porušenih vjerskih objekata  na ovom medžlisu. Na kraju, prisutnima se obratio Muftija tuzlanski, Husejn ef. Kavazović. Govoreći o generacijama muslimana koji su živjeli na ovim prostrima, od Sultan Fatiha do danas, Muftija Kavazović je je istakao „Svi oni su bili suočeni sa izazovima vremena u kojima  su živjeli“ i „nikada se snaga jednog naroda nije ogledala u broju, nego u riješenosti da istaju i kvalitetu“. Na kraju Muftija Kavazović je pozvao prisutne na jedinstvo i uzdanje u Allaha dž.š., jer je oni koji su se uzdali u nekog drugog na kraju su bili iznevjereni.

Program su uveličali i članovi hora Medžlisa IZ Tuzla sa nekoliko prelijepih ilahija. Na kraju programa Šljemensku dovu je proučio Nurija ef. Čikarić, glavni imam Medžlisa IZ Zvornik, koji je imamio i podne namaz. 

 

 

 

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062