NA WEB PORTALU BOSNJACI.NET POKRENUTA AKCIJA POMOĆI ZA NAZIJU BEGANOVIĆ

U anketi islamski informativnih novina Preporod za ličnost 1427. godine izabrana je Nazija Beganović iz džemata Đulići, Medžlisa islamske zajednice Zvornik.

Nazija je majka šestorice šehida i supruga šehida. U petak 26. januara 2007. godine predstavnici Preporoda, Mirnes ef. Kovač i Salih ef. Smajlović su predali plaketu.

Osoblje BBI banke iz Sarajeva je dobitnici poklonilo vrijednu hediju. Ovaj događaj je propratila ekipa Federalne trelevizije na čelu sa Nedimom Hrbatom.

Odmah po objavljivanju ovih informacija, odnosno priloga da je Nazija Beganović izabrana za Preporodovu ličnost godine, na e-mail redakcije Bošnjaci.net (najpopularnijeg WEB portala namjenjenom Bošnjacima) su stigle brojne poruke i pisma vjernih čitatelja koji traže pokretanje humanitarne akcije prikupljanja sredstava ovog puta za Majku Naziju. Redakcija magazina Bosnjaci.net je obradovana da se humane ideje rađaju među čitateljima, zato je odučila da pokrenu akciju za Majku Naziju, da ona makar na trenutak osjeti da nije zaboravljena od sinova dobrih Bošnjana iz Bosne i Sandžaka, koji su uzrokom fašističke srpsko-crnogorske agresije raseljeni širom dunjaluka.

Koristimo priliku da sve vas pozovemo da se uključite u ovu akciju i da donirate prema svojim mogćnostima. Akcija je otvorena do 1. marta - Dana nezavisnosti BiH, kada su njeni najblji sinovi stali u odbranu. Za više informacija posjetite WEB magazin Bosnjaci.net.

U nastavku pročitajte dio koji prenosi portal islamskih informativnih novina Preporod.

U priznanju, koje je Naziji Beganović dodijelila direkcija BBI banke stoji: "Da se prošlost može učiniti ljepšom, mi bismo se potrudili da vam je uljepšamo. Znamo da Vam ne možemo vratiti Vaše najmilije, ali možemo pomoći da Vam sadašnjost bude koliko-toliko podnošljivija. U nadi da će Vam ova hedija olakšati svakodnevne brige, kolektiv BBI banke želi vam dobro zdravlje i puno sabura".

Prvog juna 1992. godine četnici su u Bijelom Potoku kod Đulića izdvojili 668 muškaraca iz Đulića, Klise, Šetića, Lupića, Kučić Kule i drugih okolnih mjesta. Među odvedenim bila su u šesterica sinova Nazije Beganović: Muriz, Beriz, Idriz, Feriz, Ramo i Fahrudin, te muž Mustafa.

Nazija Beganović je osoba koja je izgubila najveći broj djece u ratu u BiH. Međutim, na ovom području ima još majki i očeva koji su ostali bez peterice sinova. Majka Alija Musić je ostala bez peterice sinova, a njena sestra Hasnija Bošnjak bez tri sina. Zijad ef. Hasanović, imam u Đulićima, reče nam da u njegovom džematu ima najamanje 50 kuća u kojima nema muške osobe. Njegov dedo Mujo Hasanović iz Klise, također je izgubio pet sinova, među kojima je i imamov babo rahmetli Hamed.

S obzirom da su na ovom malom području četnici ubili u jednom mahu 668 Bošnjaka, može se sa sigurnošću reći, da se procentualno, po broju žrtava srazmjerno broju stanovnika, ova tragedija može porediti jedino sa tragedijom u Srebrenici.

Može se zaključiti da su Potočari, sa više od osam hiljada odvedenih Bošnjaka, što se desilo 11. jula 1995. godine i Bijeli Potok, sa 668 odvedenih Bošnjaka 1. juna 1992. godine, pradigme bošnjačkog stradanja u četničkoj agresiji na našu zemlju, u vremenu od 1992-1995. godine.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062