OBNOVIMO DŽAMIJU U KUŠLATU

 

Kušlat, stara gradina i u njoj džamija je slika koju su prolaznici dolinom rijeke Drinjače stoljećima gledali. Danas je na mjestu džamije samo ruševina i ostaci uništene džamije koji svjedoče o vremenima, graditeljima i rušiteljima.

Već niz godina se mnogi raspituju o njenoj obnovi. Medžlis Islamske zajednice Zvornik je u svom programu rada za 2009. godinu planirao i pripremanje projektne dokumentacioje za njenu obnovu. Projekat je već naručen i intezivno se radi da se završi. Izradom projekta je praktično počela akcija za njenu obnovu. Tako će jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini ponovo krasiti naše prelijepe podrinjske krajolike.  Uključimo se svi da se ovo  hairli djelo ako Bog da uspješno realizira.

Džamija sagrađena na vrhu visoke stijene u staroj utvrdi Kušlat nedaleko od Konjević Polja. Porušena jeu februaru 1993. godine. Mala drvena džamija dimenzija 6,50 X 6,50 metara, potiče iz ranog osmanskog perioda na vrhu visoke špicaste stijene, nebu pod oblacima nazvana ptičije gnijezdo. Sagrađena   s molitvom da je bliže Allahu, a daleko od poganih ljudi. Do rušenja sačuvala je svoj prvobitni izgled. Evlija Čelebija pominje postojanje džamije u tvrđavi "U gradu ima mala Ebu'l Fethova džamija, kuće: ćehajina, imamova, mijezinova i vratareva (kapidži). Zatim ima žitnica, oružnica (džebhane), pet šahi-topova, gradski zapovjednik (dizdar) i dvadeset i osam prisutnih vojnika posade."

Ivo Andrić je zapisao "Kakav ste mi vi Bosanac kad ne znate za Kušlat?! To vam je na onom dijelu puta koji od Zvornika vodi prema središnjoj Bosni, a poznat je po tome što je tu sagrađena prva džamija u Bosni." Do džamije se može doći samo pješke, iz pravca doline rijeke Drinjače ili iz pravca sela Pahljevići. Mnogi muslimani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine su mahsuz zijaretili ovu džamiju.  Sufije na čelu sa Mehmed ef. Hafizovićem su posjećivali ovu džamiju, obavljali zikr u ljepoti netaknute prirode.

O postojanju džamije danas svjedoče ostatci zidova, očuvani mihrab, zapisi u brojnim ćitabima i sjećanje ljudi koji su je pohodili. 

 


                          

 

 

 

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062