Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji u ponedjeljak obavljen je ukop i klanjana dženaza za 43 identificirana Bošnjaka, civilne žrtve rata sa područja Opštine Zvornik, stradale tokom rata 1992 godine.

Dostojanstvenom ispraćaju 43 zvorničke žrtve genocida prisustvovalo je više od 5.000 članova porodica, prijatelja i rodbine ubijenih, te brojni zvaničnici iz domaćih institucija vlasti, predstavnici diplomatskog kora i nevladinih organizacija. Tijela žrtava su u jutarnjim satima ispraćena iz Komemorativnog centra u Tuzli, a konvoj je ispratio veliki broj prijatelja i rodbine.

Šeća Delić danas je ukopala svoja dva sina Zijada i Seada Delića. Njih dvojicu su odveli iz stana u Zvorniku uz obećanje da će se vratiti.

"Mi vidjesmo i srcem i dušom svojom šta su nam uradili. Sead je imao samo sedamnaest godina. Išao je u školu. Ja sam molila da ga puste. Znali su da ide u školu. Komšije iz okolnih sela su ih odvele. Kažu mi: 'Hajde ti kući, neće njima ništa biti'. Muž i svekar su otišli sa još šesnaest Delića, zajedno ih otjerali i pobili sve. Njih devetnaest iz jedne familije", tužna je ispovijest majke Šeće.

Klanjanje dženaza namaza predvodio je vojni muftija Ismajil ef. Smajlović. Na području Opštine Zvornik tokom 1992. nestalo je 1.573 osobe, ovo je jedanaesta kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji i sa današnjom dženazom ukopano je ukupno 617 posmrtnih ostataka.

Prema riječima predsjednika Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik Ahmeta Grahića, pored 43 žrtve koje su danas ukopane, u Komemorativnom centru Tuzla nalazi se još oko 70 tijela koja se vode pod oznakom B, znači kompletnih tijela ekshumiranih iz jedne od najvećih do sada otkrivenih grobnica u Bosni i Hercegovini Crni vrh.

"Uzorci su obrađeni, ali nema podudaranja sa DNK članova porodica. Stoga pozivamo sve porodice koje nisu dale krv za DNK analizu, da to urade, kako bi i ove osobe mogle bit.

Na dženazi je pročitano pismo  porodica žrtava namjenje javnosti:

Obraćanje u ime porodica žrtava zločina počinjenih nad civilima Zvornika 1992-1995. godine, Gornja Kalesija. 1. juni 2009. godine

 

Esselamu alejkum

Danas smo ovdje da zemlji vratimo još 43 tijela naših najmilijih.

Oni su imali svoja imena. Imali su svoju djecu. Roditelje...

Imali su nas. Isto kao što smo mi imali njih.

I samo je sudbina htjela da baš oni, potpuno nedužni, budu krvnički ubijeni, i da danas čekaju da mi njih spustimo u zemlju, a ne oni nas.

Nažalost, već smo zaboravili strašnu istinu: da su zlikovci imali priliku da nas ubiju i mi bismo danas bili ovdje na tabutima. I naša bi tijela bila sastavljana od ostataka iz pet-šest grobnica, skrivanih širom Podrinja.

Stoga, sedamnaest godina nakon njihove smrti, radi naših mrtvih, radi ubijenih i zaklanih. Radi nas živih i spašavanja našega dostojanstva, moramo se zavjetovati ovdje, pred mezarima 574 već ukopana civila, da ćemo svjedočiti o zločinima.

Da svojom šutnjom nećemo skrivati zločince. Ono što znamo moramo kazati, jer naša šutnja rodit će nove zločince, koji će sutra sa svojim kamama krenuti na našu djecu.

Samo ako progovorimo o onom što smo vidjeli i što smo preživjeli, pravosudni organi i istražitelji ratnih zločina moći će ozbiljnije tražiti zločince i suditi im. Samo ako se osude zločinci moguće je graditi zdravo društvo, multietničko, sa poštivanjem prava svih. A mi, iako smo preživjeli sve strahote rata, sada smo spremni da gradimo društvo jednakopravnih, i da gradimo suživot i sa Srbima. Ali ne sa zločincima, i NE sa onima koji zločine skrivaju i zločine veličaju.

Danas i ovdje, u ime 1.573 ubijena civila Zvornika, u ime nas koji smo se došli nakloniti se posljednji put žrtvama strašnoga zločina, u ime porodica žrtava pozivam tužilaštva i sudove da procesuiraju zločine počinjene u Zvorniku. Ako to ne učine, pred sudom historije oni će biti suodgovorni za ubijene civile, jer za sedamnaest godina niko nije pokrenuo istragu, ni podigao optužnicu.

Prepustili smo Beogradu, koji je slao svoje plaćenike da kolju našu djecu, da sada sudi tim zločincima, tako usmjeravajući tok istraga u pravcu u kojem želi da oni idu.

Danas, 1. juna, navršava se 17 godina od strašnog zločina, kada su četničke horde zarobile naših 760 muškaraca civila. Nenaoružani, odvedeni su u logor i svi ubijeni. Još se ne možemo pomiriti sa tom istinom, iako su njihove kosti evo pred nama. Mnogima je taj zločin samo brojka 760, a nama je vječna bol, vječna tuga i obaveza. Da pamtimo i da ne zaboravimo odakle smo došli i kuda idemo.

Da im je vječni rahmet,

 

El-fatiha

fotografije sa dženaze u fotogaleriji (multimedija)

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062