17. juna 2009.godine dva autobusa polaznika mektebske nastave su se zaputila iz Zvornika prema Bugojnu. Polaznici koji su učestvovali na mektebskom takmičenju su i ove godine nagrađeni dvodnevnom ekskurzijom.

U autobusu pjesma, smjeh i radost. Kraće pauze u Kalesiji i Žepču. Odmor za doručak u Travniku. Žubor „Plave vode“  i lijep ambijent je bio pravi odmor za oči i dušu. Nastavljamo put i u Bugojno stižemo pred podne.  Dočekuju nas vesela lica domaćina. Polaznici mektebske nastave Medžlisa Bugojno nisu krili radost što mogu izraziti dobrodošlicu svojim vršnjacima sa područja Medžlisa Zvornik. U predivnoj džamiji Princeze Dževhere toplim riječima se obratio glavni imam Medžlisa Bugojno Vehid ef. Arnaut. Nakon upoznavanja sa aktivnostima koje slijede prisutne je poselami i glavni imam Medžlisa Zvornik Nurija ef. Čikarić. Uslijedilo je međusobno uponavanje domaćina sa gostima i prvi odlazak kućama koje su otvorile svoja vrata i ugostile veselu dječicu. Ne treba kriti da je bilo i suza. Djeca iz Bugojna koja nisu dobila svoje goste nisu krila tugu i suze. Ti dirljivi trenuci nisu dugo trajali jer se nastavilo druženje na zajedničkom izletu u prirodi. Igru djece okružene ljepotom zelenila uz žubor bistrog potočića prosto je nemoguće opisati. Taj prizor treba vidjeti. Naravno ni mualimi nisu gubili vrijeme. Razgovor i razmjena iskustava starijih i mlađih kolega, susret kolega iz medrese, fudbalske utakmice, roštilj, šala i smijeh... I tako do pred akšam. Povratak u Bugojno. Svak svome domaćinu. Djeca djeci.

 

Nakon prespavane noći, zbor kod džamije i povratak. Povratak preko Prusca. U autobusu djeci govorimo kako je Prusac u davna vremena dobio vodu. Prusac je grad koji je poznat po Ajvatovici, odnosno Ajvaz dedi. Zatim odmor u Jajcu. Obilazak vodopada, kule, džamije... Vozimo se dalje. Pravimo još dvije pauze: u Vitezu i Gračanici. U povratku manje pjesme i radosti. Osjeti se žaljenje za onim što je iza nas. Djeci je bilo lijepo. Ne kriju to. Ali kratko je trajalo.

Nadamo se da će do ovakvih susreta češće dolaziti. Nadamo se da ćemo i mi biti domaćini. Domaćini bugojancima, ali i mnogim drugima.

Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062