U okviru manifestacije Osamnaestogodišnjica zločina na području Zvornika  u ponedjeljak 31. maja 2010. godine proučen je tevhid i mevlud u džamiji Đulići. U Omladinskom domu u Đulićima je održan okrugli sto na temu zločina.

Tevhid su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, predvođeni glavnim imamom Nurijom ef. Čikarićem. Mevlud su izveli članovi hora Medžlisa. Prisutnima je riječi utjehe i savjeta za ovu prigodu uputio hfz. Sabahudin ef. Skejić,

alt

Nakon klanjanja podne-nama prisutni su posjetili šehidsko mezarje u Đulićima i pručili fatihu žrtvama zločina.

Okrugli sto na temu Osamnaestogodišnjica godišnjica zločina nad civilima opštine Zvornik održan je u Omladinskom domu u Đulićima. Prvi govornik je bio Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih općine Zvornik. U svom obraćanju je naveo cifru od 1535 nestalih sa područja opštine Zvornik, te ukazao na važnost izgradnje memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji.

alt

Almedin Bošnjak jedan od svjedoka odvajanja muškaraca od žena i djece u Bijelom Potoku kazao je da je to dan koji nikada ne može da zaboravi jer je tada kao sedmogodišnjak odvojen od oca, rođaka i komšija.

Murat Hurtić u svom izlaganju je govorio o otkopavanju preko 100 masovnih grobnica i teškim situacijama pronalaska djece, pa čak i dokazima o ubijanju jednim metkom majke i nerođenog djeteta.

Alma Džaferović u svojstvu tužioca je uputila poruku da se ne smije šutjeti o zločinu, grobnocama, događajima i počiniocima.

Nataša Kandić izrazila želju da se razvije kolektivno pamćenje o događajima iz perioda 1992. do 1995. kako bi se spriječili budući zločini. Ukazala je na važnost borbe za dostojanstvo žrtava ovih zločina.

alt


Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062