Danas je u Zvorniku press konferencijom počela manifestacija Dani Hasana Kaimije. Organizatori su predstavili program manifestacije i saopštili imena dobitnika nagrada “Hasan kaimija” za 2011. godinu.

Mehmed Pargan je uveo novinare u press i predstavio pitanja koja će biti tretirana. Mustafa Muharemović, predsjednik Izvršnog odbora manifestacije ukratko je prezentirao program ovogodišnjih susreta bogatih kulturnim i duhovnim sadržajima.

Predsjednik žirija za izbor najbolje knjige prijavljene na konkurs za ovu godinu dr. Sead Seljubac je saopštio dobitnika ime dobitnika nagrade i obrazloženje.

 alt

Adnan Jahić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, publicista i javni radnik, rođen je 1967. godine u Tuzli. Osnovno obrazovanje i Gimnaziju završio je u Tuzli, a Filozofski fakultet u Sarajevu, gdje je diplomirao na temi “Povijest odnosa religije i filozofije od najstarijih vremena do Ebu Nasr al-Farabija”. S razdobljem slobodnog mišljenja i buđenja bošnjačkog naroda prisutan je u političkim, kulturnim i intelektualnim tokovima Tuzle i Bosne i Hercegovine. Bio je i urednik islamskog časopisa “Hikmet”. Objavio je neobično mnogo svojih napisa i radova iz oblasti aktuelnih političkih odnosa, historiografije, filozofije, komparativne teologije, sociologije kulture i dr. Za Nagradu Kasana Kaimije Jahić je ponudio studiju „Islamka zajednica u BiH za vrijeme monarhističke Jugoslavije“ koja sadrži sve elemente istinskog povijesno-znanstevog djela:

a) proučavanje i kritičko ispitivanje izvora,

b) utvrđivanje i sređivanje činjenica, i

c) objašnjavanje činjenica njihovim uzročnim vezama.

Autor je koristio nepublikovanu građu iz 33 fonda i zbirke koji se nalaze u 8 arhiva, 34 bibliografske jedinice publikovane građe i službenih publikacija, 58 bibliografskih jedinica periodike, te 81 knjigu i brošuru. Ova studija ima 664 stranice, od čega 93 stranice teksta ispisanog u 1860 fusnota.

Knjiga “Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941)”, sadrži nekoliko izvrsnih cjelina,

  1. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini posljednjih godina austro-ugarske uprave.
  2. U drugom poglavlju pisac nas upoznaje sa sudbinom Bošnjaka u nastanku Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.
  3. Treće poglavlje, koje nosi naslov Izazovi autonomije: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini do Zakona o Islamskoj vjerskoj zajednici Kraljevine Jugoslavije (1918-1930),
  4. Četvrto poglavlje, Između kontrole i autonomije: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u doba šestojanuarskog zakonodavstva (1930-1936),
  5. I u petom poglavlju – Autonomija po volji politike: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini do kraha Jugoslavije (1936-1941)
  6. Šesto poglavlje nosi naslov Zaključak.

Autor sudbinu Bosne prati kroz sudbine i djelovanje trojice reis-ul-ulema: Džemaludina Čauševića, Ibrahima Maglajlića i Fehima Spahe. Knjiga je opremljena pomno izabranim fotografijama. Ovo djelo svjedoči nesvakidašnji znanstveno-kritički odnos autora prema građi koju je koristio, i prema pojedinim već etabliranim mjestima u ovdašnjoj literaturi. Ovaj aspekt predstavlja posebnu vrijednost ovoga djela.

Cijeneći i druge prispjele radove kao vrijedan doprinos znanosti Žiri se odlučio da knjizi Adnana Jahića, sa svim njenim kvalitetima, dadne prioritet i proglasi je kandidatom za dodjelu ovogodišnje Nagrade Hasan Kaimija.

 alt

Osim plakete za životno djelo nagrade Hasan Kaimija primit će i učenici osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na literrnom natječaju.


  1. Učenici osnovih Škola, na temu: “Veseo čovjek je kao sunce, kud god ide obasjava”

-          Mirsada Džinović, OŠ Čelić – prvo mjesto

-          Ismar Osmanović OŠ Prokosovići – drugo mjesto

-          Nedžmina Udvinčić , OŠ Musa Ćazim Ćatić, Zelinja Donja

  1. Učenici srednjih škola, na temu: “Biti uljudan je važnije nego biti u pravu”

-          Nađa Hadžiselimović, Medicinska škola Tuzla – prvo mjesto

-          Mensura Hadžić, JU “MSŠ Doboj – Istok” Brijesnica Velika – drugo mjesto

-          Azra Ahmetspahić, JU Gimnazija “Ismet Mujezinović” Tuzla – treće mjesto

Zvornik, 9.6.2011. godine

 alt


Islamski centar

  Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. 

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku: U Sapni:
ul. Svetog Save 55
75400 Zvornik
tel: + 387 56 214 340
206. viteške brigade bb
75411 Sapna
+ 387 35 597 062