DŽEMAT KLISA

Imam u džematu Klisa je Senajid ef. Alić, rođen 24. aprila 1976. godine u Klisi. Osnovnu školu završio 1990. u Petkovcima. Gazi Husref-begovu medresu upisao u školskoj 1990/91. Imamsku dužnos u Klisi obavlja od 1999. godine.

Džemat Klisa je nekada bio u sastavu džemata Kozluk. Prvi mekteb u Klisi je sagrađen 1910. godine. Zemljište gdje se danas nalazi džamija je uvakufio Džemil Omerović sa hanumom Eminom. Džamija je svečano ozvorena 1982. godine. Gosti vaizi na otvaranju džamije su bili: Husein ef. Smajić,  vjerskoprosvetni refernt Odbora Islamske zajednice Zvornik, hfz. Husein ef. Mijić, muftija tuzlanski, dr. Ahmed ef. Smajlović, predsjednik Starješinstva Islamske zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju. Čast da otvori džamiju je imamo vakif zemljišta Džemil Omerović.

U sastav džemata Klisa spadaju naselja: Klisa, Kaludrani, Džine, Sjenokos i Šetići. Mektebi su sagrađeni u Kaludranima i Šetićima. Mesdžid u Šetićima ima munaru. U Klisi postoji šehidska česma, koja prema predaji je bila motiv da se stanovnici ovog naselja u njemu nastane i ostanu da žive. Za stradale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995.) izgrađeno je šehidsko spomen obilježje. Stanovnici iz ovog džemata su odvedeni u Bijeli Potok 1. juna 1992. godine zajedno sa muslimanima iz Đulića. Za šehidsko mezarje zemljište je uvakufio Alić Smajo.

O dugoj tradiciji života u Klisi svjedoće brojni stećci. Neki od nih se nalaze u muslimanskom mezarju.

Povratak i obnova života u Klisu je počeo 1999. godine. Prva džuma nakon rata je klanjana u martu 1999. godine u razrušenoj džamiji. Iste godine je počela njena obnova. Do 2004. godine je završena obnova džamije i mektebske učionice koja je uz samu džamiju.

Džemat Klisa broji 350 domaćinstava. Naseljavaju ga Alići, Avdići, Ahmetovići, Jašarevići, Džinići, Delići, Suljići, Omerovići, Hrustići, Hasanovići, Osmanovići, Hadžići, Hamzići, Muratovići, Ibrahimovići...

Imami u džematu su bili: Mehmed ef. Jašarević do 1957., Mehdin ef. Jašarević od 1957 do 1991. godine. Od 1991. do 1992. imam je bio Sakib ef. Bajrić koji je odveden zajedno sa svojim džematlijama. Tijelo mu je identifikovano i ukopan je u šehidskom mezarju u Memićima. Iza njega je ostalo dvoje djece i roditelji.

Iz Klise je porijeklom Mirzet Hamzić, profesor bosanskog jezika u Gazi Husref-begovoj medresi u Sarajevu, te novinar i književnik Ibrahim Hasanović koji je ubijen u Zvorniku 1976. godine.

Od istog autora